Şansa termocentralelor hunedorene: să primească dreptul de a polua

Articolul a fost vizualizat de 2,207 ori

Dezindustrializarea României din ultimii 25 de ani, dincolo de efectul său catastrofal în plan economic şi social, aduce şi câteva mici avantaje bugetului României. 

poluare fumUnul dintre aceste avantaje este constituit din certificatele de poluator. Astfel, România a vândut, anul trecut, certificate de emisii de gaze de seră de 97 de milioane de euro, toţi banii ajungând la buget, potrivit Ministerului Finanţelor.

Suma este cu peste 20 de milioane de euro mai mică decât cea din 2013, când România a încasat 120 de milioane de euro. Certificatele de emisie sunt un fel de drepturi de a polua acordate pe perioade de câte cinci ani unui număr de companii dintr-o ţară semnatară a protocolului de la Kyoto. României i-au fost alocate cu titlu gratuit 268 de milioane certificate pentru perioada 2013 – 2019, beneficiare fiind un număr de 400 de companii din România. Pentru că România poluează mai puţin ca în 1990, data de referinţă pentru Protocolul de la Kyoto, rămân şi certificate nealocate, care pot fi vândute de stat, pe piaţa liberă, unui alt stat care poluează mai mult.

O soluţie provizorie pentru CEH Hunedoara

Practic, pentru că nu s-au putut efectua investiţiile de ecologizare până la data limită (2014), funcţionarea şi pe mai departe a termocentralelor din cadrul CEH ar putea duce la o acţiune de infringement din partea CE la adresa României. Una dintre soluţiile avute în vedere de oficialităţi, soluţie care ar permite încă o perioadă de timp funcţionarea sectorului energetic din cadrul CEH, ar fi alocarea cu titlu gratuit a unor astfel de certificate de emisii de CO2.

About Adrian Sălăgean