Editorial: Ponta, medicii şi pompierii

Articolul a fost vizualizat de 1,117 ori

Între două operaţii şi două vacanţe de recuperare te miri pe unde prin lume, Victor Ponta strecoară câte-o promisiune electorală gogonată. După brusca relaxare fiscală promisă pentru anul viitor, despre care unii specialişti spun că e extrem de riscantă, Ponta a mai “lovit” o dată, la începutul acestei săptămâni, promiţând dublarea salarii­lor medicilor şi asistentelor medicale în următorii doi ani. Foarte bine, să le mărească! Problema este însă că nu le va mări aşa cum a promis deja, sunt aproape sigur de asta. Probabil vor veni cei 25 la sută promişi pentru octombrie, iar la anul… om vedea ce-o mai fi! Aşa ne-au obişnuit guvernele post-decembriste. Au pro­mis, au făcut pe sfert sau deloc şi-au plecat. Ca să pară şi mai atent cu medicii, Ponta a plusat ca un cartofor începător, spunând că există în lucru şi un proiect legislativ pentru, practic, legalizarea “atenţiilor” primite în plic de unii medici. Asta chiar că i-a enervat pe medici. Organizaţii profesionale ale medicilor au reacţionat imediat, spunând că este inadmisibil ca în România, ţară membră a Uniunii Europene, în anul 2015, să se mai vorbească despre posibilităţi de legalizare a mitei în domeniul medical. Sunt curios cine şi cum va concepe “normele” legislative care vor face posibil acest lucru şi, mai ales, care dintre băbuţele dispe­rate să intre în graţiile medicului le vor cunoaşte şi le vor şi respecta, astfel încât “bonusul” să nu fie încadrat în legea penală şi să nu se trezească din simple paciente în martori forţaţi ai unui proces de luare de mită în care inculpat este tocmai medicul pe care Victor Ponta vrea să-l facă acum să renunţe la gândurile de plecare în străinătate.
Revenim la problema salariilor. După vreo şase ani de facultate, un tânăr medic vrea să profeseze în România. Părinţii sunt deja cu credite la bancă, el abia dacă are bani de chirie, iar iniţiativa lui Ponta îi oferă nu 1.000 de lei salariu, ci 1.700. E o diferenţă clară. Dar tot mai e de recuperat faţă de oferta de cinci, ori zece ori mai bănoasă pe care acel medic o are de undeva din străinătate.
“Majorarea salarială se face din economiile făcute prin introducerea cardului de sănătate, anul acesta”, spune ministrul de resort, Bănicioiu. Ok, dar la anul? De unde se vor mai face economii pentru plata salariilor în formula lor majorată? O altă dovadă a pompierismului care stă în spatele acestei decizii. Indubitabil, salariile medicilor şi asistenţilor medicali trebuie nu dublate, ci triplate chiar. Dacă aveţi vreo cunoştinţă care lucrează în domeniu întrebaţi-o cam în ce stare se întoarce acasă, după opt, 10 sau 12 ore de muncă. N-au spus, nici Bănicioiu şi nici Ponta, că ar avea de gând să se ia la trântă cu cartelul din domeniul vânzătorilor de medicamente, nici că ar avea de gând să transfere bani de la împiedicatul minister al Transporturilor (care pierde sute de milioane de euro bani europeni, an de an, din cauza ălora care-l conduc).
Şi Bănicioiu şi Ponta s-au trezit în august 2015 cu ceva mai mulţi bani rămaşi în vistieria Sănătăţii şi-au zis: “Hai bă să-i dăm la salarii, că dă bine la ima­gine”. Pun pariu că nu s-au gândit de unde vor face rost de bani an de an.
Apoi, mai apare o proble­mă: lipsa personalului. Fiecare spital din ţara asta funcţionează cu 30 la sută mai puţini angajaţi faţă de normele legale din domeniu. Poţi să-i dai unui medic o mărire şi de 500 la sută, că tot om este şi el, până la urma urmei, nicidecum un robot care se opreşte doar atunci când e vreo pană de curent.
O altă chestiune, evidentă mai ales în ultimii doi ani, se cere şi ea rezolvată: spitalele nu sunt finanţate în funcţie de performanţă, ci în funcţie de culoarea politică a primarului din respectiva localitate. Spitale din Gorj, de exemplu, mult mai slabe ca indicatori de performanţă decât cele din Hunedoara, au primit bani pentru investiţii fără nicio pro­blemă.
În aceste condiţii, mă tem că Ponta va goli sacul de bani al sănătăţii fără să se gândească dacă şi “mâine” vor mai fi bani destui şi pentru medici, şi pentru investiţii şi pentru pacienţi. Ponta va pleca, iar cei care vor veni la guvernare vor trebui să reconstruiască un sistem pârjolit tocmai de “pompierii” de astăzi.

About Ciprian Iancu