HIPERTIROIDISMUL

Articolul a fost vizualizat de 852 ori

Dr. Carollina RADU


HIPERTIROIDISMUL
În sensul larg al cuvântului, hipertiroidiile sunt boli însoțite de creșterea patologică a hor­monilor tiroidieni în sânge, manifestate clinic prin creșterea metabolismului. Excesul de hormoni tiroidieni determină tulburări funcționale și leziuni organice ale aparatelor și sis­te­melor organismului.
În funcție de cauzele care de­termină aceste afecțiuni, există mai multe tipuri de hipertiroidii:
1). Hipertiroidii produse prin dereglarea proceselor au­toimune, ceea ce duce la apariția de autoanticorpi. De exemplu –
– Boala Basedow, cu sau fără gușă, cu sau fără oftalmopatie endocrină (ochii ieșiți din orbite);
– Boala Basedow postpar­tum (după naștere);
– Hipertiroidia la nou născut;

2) Hipertiroidii trecătoare – tiroidita postpartum (după naștere);

3) Hipertiroidii produse prin cauze non-imunogene. De exemplu:
– gușă unidonulară toxică;
– gusa multinodulară toxică;
– administrarea de medica­mente în exces (iod sau hor­moni tiroidieni);
– adenomul hipofizar – tu­mor hipofizară care secretă TSH (Hormon stimulator al ti­roidei secretat de hipofiză)
– cancerul tiroidian.
Dintre toate aceste entități, cea mai frecventă este Boala Basedow, aproximativ 80-90% din cazuri. Hipertiroidia poate sa apară la orice varstă, frecvent între 30-50 ani, 20% dintre pacienţi sunt vârstnici (peste 60 ani). Sexul dominanat este cel feminin, proporţia fiind de 6/1 în favoarea femeilor.

SEMNE ŞI SIMPTOME ALE SINDROMULUI TIREOTOXIC

Există o mare variabilitate în ceea ce privește debutul, starea și gravitatea bolii. Simptoma­tologia variază ca intensitate de la forme uşoare (frustră, la­tentă), până la forme severe cu scădere ponderală importantă (casexie) sau criza tireotoxică acută care poate duce la deces dacă nu se tratează în timp util. Manifestările clinice sunt con­diționate de vârstă, starea de sănătate anterioară bolii, forma clinică de boală, cauza acesteia, mergând de la agitație psiho-motorie marcată și apetit exa­gerat (bulimie) la tineri, până la forma de apatie, lipsa apetitului şi prostrație la bătrâni (bolnavul zace inert la pat).
Stresul violent, supraso­licită­rile profesionale, aportul crescut de iod și de hormoni tiroidieni pot să declanșeze sindromul tireotoxic. La bătrâni, 40% din­tre hipertiroidii sunt declanșate de tratamentul cu iod (amio­darona).

Gușa – mărirea de volum a ti­roidei, însoţeşte 70-90 % cazuri de sindrom tireotoxic. La vâr­st­nici frecvent guşa lipseşte.
Hipertiroidienii au de obicei o înfățişare plăcută, privire vie, expresivă, tenul este roz, cati­felat, umed.
Dacă există și manifestări oculare, privirea este tragică, clipirea este rară, pleoapele sunt tracționate în sus (ochii sunt ieșiți din orbite). Modificările vocii sunt frecvente în hiper­tiroidie – vocea este stinsă, tim­brul voalat, vorbire precipitată, tremurată.

Tulburări datorate hipercatabolismului

– scădere în greutate, deși apetitul este bun sau exagerat. La vârstnici, apetitul este diminuat. Poate să pară un consum exa­gerat de lichide și transpirații abun­dente. De asemenea, in­toleranță la căldură – pacienții nu suportă căldura.
Tegumentele – calde, moi, rozate, fine, discret hiperpig­mentate. Uneori se poate asocia cu vitiligo (zone fără pigment – albe) sau tegument cu aspect de coajă de portocală la nivelul păr­ții dorsale a gambelor. Fanerele – părul capului este fin, mătăsos, cade și se rupe ușor, încărun­țeste precoce.
Manifestări psihice – hipere­mo­tivitate, irascibilitate, activi­tate febrilă, ineficiență, insom­nie.
La bătrâni – apatie, stări de­pre­sive, prostrație.
Manifestări cardiovasculare – palpitații, precordialgii, dispnee. Epuizarea cordului duce la com­plicații severe, în special la pa­cien­ții vârstnici.
Manifestări gastrointestinale – apetitit bun, tranzit intestinal ac­celerat.
Manifestări osoase – dureri ar­­ti­culare la nivelul coloanei vertebrale, umărului, şodurilor, uneori, fracturi osoase.
Atunci când suspectăm o ast­fel de afecțiune a glandei tiroide, un simplu consult la medicul spe­cialist poate să prevină agra­varea unei eventuale patologii. Diagnosticul începe întâi cu observarea semnelor și simp­tomelor descrise anterior și ne poate scuti de foarte multe com­plicații ale sindromului tireo­toxic. În numărul viitor vom vorbi despre nodulii tiroidieni, afec­ţiune frecvent întâlnită în prac­tica medicală.

About Administrator