Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 954 ori

După ani de stagnare. Clădirea Liceului de Arte Deva ar putea fi gata peste un an

Raluca Cetean, Ziarul Hunedoreanului

pag 12 1

Primăria Deva şi-a propus să finalizeze lucrările la clădirea din curtea Liceului de Arte, până la sfârşitul anului viitor. Devizul general de lucrări a fost aprobat de consilierii locali în şedinţa de vineri, 10 martie 2017. Proiectul urmează să fie transmis Ministerului Dezvoltării Regionale, pentru obţinerea unei finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Negocierile au fost purtate de viceprimarul Ovidiu Moş, care s-a întâlnit cu subprefectul Fabius Kiszely şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. În cadrul întâlnirii, au fost aduse în discuţie şi cheltuielile suportate de la bugetul local în cazul a 25% dintre elevii care învaţă la şcolile din Deva. „Este vorba de peste 2.600 de elevi, care locuiesc în afara Devei, dar învaţă în municipiu. În fiecare an, cheltuim nouă milioane de lei cu întreţinerea şcolilor şi plata burselor pentru aceşti elevi. Trebuie să le asigurăm tuturor condiţii foarte bune pentru educaţie. Ca atare, am considerat normal să solicităm un sprijin financiar de un milion de lei din partea Consiliului Judeţean Hunedoara, după aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2017, dar banii nu au fost aprobaţi”, anunţă administraţia locală a Devei.
Alte investiţii în derulxxxare
Pe lângă lucrările la clădirea din curtea Liceului de Arte, Primăria Deva şi-a propus să obţină finanţare prin programul PNDL pentru a construi o creşă cu capacitate de 120 de locuri, în curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”. De asemenea, începând de anul viitor, în clădirea actualei şcoli din „Viile Noi” va funcţiona o grădiniţă, care va fi amenajată cu toate dotările necesare (curte, loc de joacă, grup sanitar etc.) şi va primi inclusiv preşcolarii de la Şcoala Generală „Lucian Blaga”. În acelaşi timp, cele două clase de elevi care învaţă în „Viile Noi” vor fi mutate la Şcoala „Lucian Blaga”.
Pe de altă parte, edilii Devei au dat ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a trei platforme cu containere subtera­ne pentru colectarea selectivă a deşeurilor pe Aleea Teilor, Aleea Independenţei şi Aleea Muncii. Lucrările vor fi finali­zate până la sfârşitul lunii martie. Cele trei platforme cu containere subterane se adaugă altor 10 astfel de echipamente existente în municipiul Deva.


Plan „de bătaie” pentru a stopa „nebu­nia” incendiilor de vegetaţie uscată

Ramona Ştefan, Servus Hunedoara

pag 12 2
De câteva săptămâni, incendiile de vegetaţie uscată le dau, din nou, bătăi de cap pompierilor hunedoreni. Aceştia au fost nevoiţi să intervină la numeroase astfel de arderi, izbucnite, una după alta, în mai multe părţi ale judeţului. Hectare întregi de vegetaţie uscată au fost „înghiţite” de flăcări, iar, în unele situaţii, focul s-a apropiat ameninţător de mult de locuinţe. Ca în fiecare an, şi acum, se bănuieşte că incendiile au fost provocate de acţiunile localnicilor în încercarea lor de a-şi curăţa terenurile agricole. Pentru ca situaţia să nu scape de sub control, pompierii, împreună cu autorităţile, au pus la cale un plan de acţiune, ce urmăreşte stoparea arderilor necontrolate de vegetaţie uscată.
Patrule mixte în weekend-uri
Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara s-au întâlnit, ieri, la sediul instituţiei din Deva, cu reprezentanţi ai mai multor instituţii responsabile, împreună gândind o serie de măsuri care să ducă la dimi­nuarea fenomenului. Printre deciziile luate, s-a hotărât ca, în special, în weekend, când se înregistrează vârfuri ale acţiunilor de stingere a arderilor de vegetaţie, echipe extinse de pompieri, cărora li se vor alătura poliţişti, jandarmi, silvici şi lucrători APIA, să meargă în patrulare pentru observarea timpurie a arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. În acest fel, se va interveni prompt pentru stingerea acestora, dar şi pentru tragerea la răspundere a celor care iniţiază focul.
Mai mult, fermierii care vor solicita permise de lucru cu focul vor fi notificaţi şi despre condiţiile legale în care se pot executa aceste arderi. În plus, în mediul rural va fi demarată o campanie de informare, prin distribuire de afişe şi flyere, al căror conţinut se referă la sancţiunile ce derivă din utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor agricole.
Amenzi în valoare de 140.000 de euro. 300 de fermieri din judeţ, sancţionaţi de la începutul acestui an
Datele statistice arată o creştere a fenomenului de igienizare a terenurilor prin utilizarea focului deschis de când fermierii beneficiază de subvenţii pentru păşuni sau terenuri arabile. Tot în cadrul întâlnirii de ieri, reprezentanţii APIA Hunedoara au evidenţiat faptul că, în acest an, au fost sancţionaţi pentru utilizarea focului deschis, în vederea igienizării terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din judeţul Hunedoara care beneficiază de subvenţii. Valoarea totală a sancţiunilor pentru utilizarea focului pe terenuri se apropie de 140.000 euro. APIA avertizează că, dacă 20 la sută din suprafaţa unui teren este igienizată prin foc, fermierul poate fi sancţionat, iar dacă suprafaţa este mai mare se suspendă subvenţia. Mai mult, dacă jumătate din suprafaţa unui teren este arsă, fermierul va fi obligat să plătească şi despăgubiri.


Parcul Dendrologic Simeria găzduieşte Festivalul internaţional „Măgura Root Jazz Festival”

Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei

pag 12 3

Pasionaţii de jazz din judeţ, dar şi din ţară şi străinătate, vor avea ocazia să participe în judeţul Hunedoara la unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz în aer liber din România. Este vorba despre Măgura Root Jazz Festival, eveniment care va fi organizat în Parcul Dendrologic din Simeria.
Începând cu luna iunie 2018, Parcul Dendrologic Simeria va găzdui unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz în aer liber din România – Festivalul internaţional „Măgura Root Jazz Festival”. Evenimentul va fi organizat de Primăria Simeria, prin Centrul Cultural Simeria, în colaborare cu Asociaţia Culturală DevArt Deva. Directoarea artistică a „Măgura Root Jazz Festival” va fi cunoscuta interpretă de jazz Teodora Enache, care este în acelaşi timp şi directoarea artistică a Bucharest Jazz Festival. Însoţită şi de primarul Rişteiu Emil Ioan, Teodora Enache a vizitat vineri, 10 martie 2017, Parcul dendrologic – Arboretumul – din Simeria, fiind deja stabilit locul unde se va desfăşura Măgura Root Jazz Festival. Începute în iunie 2016, la Cluj, tot cu Teodora Enache, discuţiile pentru organizarea unui festival de jazz important în judeţul Hunedoara s-au concretizat vineri, la Simeria, cu sprijinul autorităţilor locale şi al subprefectului Fabius Kiszely, un susţinător constant al proiectelor culturale de calitate în judeţul Hunedoara. „Măgura pentru a păstra unitatea de brand cultural, constituită odată cu Măgura Wave Festival, deja un proiect de succes. Root – rădăcini, trimitere spre parc şi arbori, dar şi spre rădăcinile jazz-ului, des invocate de Teodora Enache”, susţin organizatorii.


Care va fi soarta gării din Petroşani?

Natalia Bumbac, Mesagerul Hunedorean

pag 12 4
Tribunalul Timiş a stabilit ca în 24 martie să dea o soluţie la apelul formulat de fostul consilier local al municipiului Petroşani, Viorel Pascu, faţă de decizia Judecătoriei Timi­şoara care i-a respins acţiunea împotriva CFR prin Sucursala Regională CF Timişoara. Acţiune prin care fostul ales local vrea să oblige societatea să aloce fonduri pentru moderni­zarea şi aducerea la standarde acceptabile a Gării Petroşani.
În primă instanţă, la Judecătoria Timişoara, Viorel Pascu nu a avut câştig de cauză, acţiunea fiindu-i respinsă din mai multe considerente. Prin exercitarea căii de atac, petroşăneanul a cerut desfiinţarea sentinţei date de judecătorie şi trimiterea dosarului spre rejudecare. Acum aşteaptă verdictul Tribunalului Timiş, pentru a vedea dacă procesul va fi reluat sau nu. Viorel Pascu a iniţiat acest demers din fonduri proprii, dar şi cu reprezentarea pro bono a avocatului Daniel Tomescu, arătând că în Gara Petroşani sunt condiţii inumane pentru călători şi angajaţi, iar nimeni nu face nimic pentru a schimba situaţia. Fostul consilier local reclama lipsa toaletelor, a căldurii în sala de aşteptare a Gării Petroşani, precum şi starea dezastruoasă a persoanelor şi a clădirilor invadate de gunoaie. Acesta a dat în judecată Regionala CF Timişoara, pentru a obţine în Gara Petroşani condiţii minime de igienă, de sănătate publică şi securitate.
Înainte de acest moment, Viorel Pascu a transmis petiţii către mai multe instituţii sesizând situaţia din gară, dar a primit răspunsuri în doi peri. Singurii care au luat măsuri au fost cei de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara, care au amendat Regionala CF Timişoara cu suma de 30.000 de lei, pentru deficienţele constatate la Gara din Petroşani. Viorel Pascu a mai precizat că între timp a fost alocată o sumă de două milioane de lei, bani din care a fost achiziţionată o centrală termică pe curent care a fost montată în sala de aşteptare. Restul sumei a fost prevăzută pentru reabilitarea trotuarelor, prin montarea de pavele, situaţie care nu va schimba cu nimic dezastrul din gară privind lipsa toaletelor sau a surselor de încălzire din sălile angajaţilor.

About Administrator