Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,610 ori

Nu mică mi-a fost mirarea când am citit, într-un comunicat trimis presei de către Primăria Hunedoara, că pot afla mai multe detalii despre un eveniment “în ediţia tipărită de mâine”. Nu zice nimeni să nu colaborezi cu jurnaliştii, dar dacă-i pui să-ţi scrie comunicatele de presă, citeşte-le înainte de a le da mai departe, ca să nu ajungă pe mâna Chiorului, că ăsta face prăpăd! 

“Recurs respins. Filer, Uscatu şi Cupeţiu, rămân după gratii”, scrie Mihaela Tămaş, în Glasul Hunedoarei. Habar n-am cine-s cei trei domni, dar ştiu sigur că între subiect şi predicat nu se pune virgulă. Corect era “Filer, Uscatu şi Cupeţiu rămân după gratii”. Chiar nu înţeleg ce caută virgula aia acolo.

De pe adresa de e-mail a Primăriei Hunedoara am primit, zilele trecute, următorul mesaj: “Marşul cărţii. Dacă soarele ne iubeşte, vineri, 12 octombrie 2012, câteva zeci de elevi de la şcolile şi liceele din Hunedoara se vor «îmbrăca» în coperţi de carte şi vor defila prin localitate. Acţiunea, organizată de Biblioteca Municipală Hunedoara, poartă numele «Marşul cărţii», se află la a patra ediţie şi are drept scop incitarea la lectură. Cum se va derula acţiunea şi ce recompense vor primi elevii pentru implicarea lor, citiţi în ediţia tipărită de mâine”.
Ediţia tipărită a… Primăriei Hunedoara? A vreunei publicaţii de informare editate de această instituţie? Ori, poate, în ediţia tipărită a cotidianului Servus Hunedoara, care pune acea frază la sfârşitul articolelor mici, cum e cel de mai sus, pe care le publică pe site? Cei de la Primărie n-au mai editat mesajul primit de la cineva care lucrează şi la Servus Hunedoara şi aşa se face că toţi ziariştii au primit comunicatul de mai sus.

“Agitaţie mare la finalul săptămânii trecute pe platoul de la Costeşti din comuna Orăştiara de Sus, unde a avut loc cea de-a treia ediţie a festivalului «DacFest – Sub semnul Lupului»”, zice Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei. Numele comunei este Orăştioara de Sus, nu “Orăştiara” de Sus! Dar staţi, că autoarea continuă: “În ciuda vremii potrivnicii mii de oameni au participat la atelierele interactive din tabăra dacilor şi au asistat la confruntarea finală dintre daci şi romani”. Dacă începem să scriem moldoveneşte, păi s-o facem cum trebuie! Iac-aşa:
“În ciuda vremii potrivnicii, mii di oameni or participat la atelierili interactivi din tabâra dacilor ş-au asistat la confruntarea finală dintri daci şi romani”. Păi nu?!

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că 90 la sută dintre site-urile de ştiri pun titluri tâmpite (“senzaţionale”, dacă aţi citit editorialul din REPLICA de săptămâna trecută) doar ca să atragă cât mai mulţi vizitatori interesaţi de subiecte. Nici Newstimisoara.ro nu face excepţie de la “regulă”, aşa că am dat peste următorul titlu: “OBSESIA MURDARĂ a acestei FEMEI! O face şi de 300 de ori pe zi!”. O face…. obsesia? Ce face? Sex? Ce constituie o obsesie murdară, în viziunea “jurnaliştilor” de la Newstimisoara? Păi, să vedeţi: “O femeie din Malaezia este obsedată de curăţenia personală, motiv pentru care se spală pe mâini şi de 300 de ori pe zi, iar pe păr, chiar şi de 25 de ori în fiecare zi, scrie OddityCentral.com”.
Deci ăsta-i secretul ei murdar, obsesia murdară?? Faptul că îi place să se spele?!

Dacă unii ziarişti fac risipă de virgule, Cristina Ghenea, de la Mesagerul Hunedorean, cam face economie. De exemplu, din titlul “Mai multe familii în pericol să rămână sub cerul liber” lipseşte virgula care ţine loc de predicat (“Mai multe familii sunt în pericol să rămână sub cerul liber” sau “Mai multe familii, în pericol să rămână sub cerul liber”).

Îi ştiţi pe băieţii ăia de la Antena 3, care s-au autointitulat “specialişti în ştiri”? Ei bine, iată ce “ştiri” monstruoase nasc aceşti specialişti în orice altceva: “Accidentul care a îngrozit Rusia. Când vei vedea ce se află sub mormanul de pietriş, ţi se va ridica pielea pe tine”. Oare cât de proşti cred aceşti “specialişti în ştiri” că le sunt cititorii şi telespectatorii? Foarte proşti, aş zice. Captura de mai jos am găsit-o pe Facebook, la un domn care are şi alte “bunătăţi”. În secţiunea de comentarii, cineva spunea că mai degrabă i se coboară pielea când vede astfel de titluri. Important e să nu se ridice şi să coboare în mod repetat!

Tot pe Facebook am dat peste cele două imagini savuroase de mai jos. Ştiu că nu-s din presa locală – nici măcar din judeţul nostru nu sunt, ci din Cluj, dar din când în când merităm să ne mai destindem cu câte o “ciapă verde” şi câte-un “castravete morat” ori chiar un “suc de roşi”, ecologic toate!

Mesagerul Hunedorean ne informează că zborurile de pe aeroportul din Tel Aviv au fost întrerupte de un OZN. “Mai multe aeronave care transportau turişti nu au putut să-şi ia zborul miercuri de pe aeroportul internaţional Ben-Gurion din Tel Aviv, din cauza unui presupus obiect zburător neidentificat. Dis-de-dimineaţă, pe ecranele radarelor aeroportului, a apărut ceva asemănător unui OZN”. Dragii mei, OZN vine de la “obiect zburător neidentificat”, or dacă nu-i identificat, de unde ştiţi voi cu ce seamănă sau ce seamănă cu el?!

Când văd anunţurile publicitare plătite de “vrăjitoare” şi publicate în Servus Hunedoara, nu pot să nu mă întreb câte vedete de la Bucureşti mai trebuie să fie păcălite de aceste aşa-numite “vindecătoare” şi “tămăduitoare” înainte ca oamenii să-şi dea seama că sunt nişte escroace şi să nu le mai dea bani pentru “ghicit” şi “deschis cartea sfântă”. La naiba, şi eu pot să vă deschid cartea sfântă, şi încă o fac gratis!

“Atenţie cardiaci, insuficienţa cardiacă se agravează toamna”, informează Glasul Hunedoarei. Virgulă după “Atenţie” şi semnul exclamării la finalul atenţionării, pentru că dacă simţiţi nevoia să ne atenţionaţi, înseamnă că e ceva important.

“Un hunedorean a făcut mişto de juriu în versuri la X Factor. VIDEO”, scrie HunedoaraMea.ro. Uite-aşa simţim cu toţii că majoritatea site-urilor de ştiri fac mişto de noi. Vrei să citeşti un articol serios? Ne pare rău, nu le mai scriem pentru că nu aduc trafic pe site, dar hai mai bine să-ţi spunem despre un accident din Rusia: o să ţi se rupă elasticul şi-or să-ţi cadă chiloţii când vei vedea ce husă roz avea şoferiţa pe volan!!! VEZI AICI VIDEO!
În viitorul apropiat, probabil că vom vedea ameninţări în loc de titluri: “Dacă nu dai click aici, o să te ia mama naibii!”.

În final, o veste bună – atât cât poate fi ea de bună: “Morţii nimănui sunt îngropaţi pe cheltuiala primăriei. La Petroşani maximum trei luni este ţinută în frigiderele de la Morgă o persoană decedată, adică atâta timp cât poliţiştii îi caută pe aparţinători. Atunci când nimeni nu vine să ridice mortul de la Morgă, Primăria Petroşani îl îngroapă pe cheltuială proprie”. Păcat că normalitatea asta nu apare la TV, pentru că nu-i şocantă…

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'