La Brad, gigacaloria arde rău buzunarele. La Deva îşi recâştigă clienţi

Articolul a fost vizualizat de 2,062 ori

Locuitorii oraşului Brad ale căror apartamente încă mai sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume imenese pentru bugetele famiilor lor doar pentru plata căldurii. În Brad nu există reţea de gaz metan, aşa că localnicii nu au posibilitatea instalării unei centrale de apartament.

Încălzirea unui apartament cu trei camere în Brad costă aproape cât o pensie bunicică, în timp ce la Deva, de teama scumpirilor la gaz, creşte numărul celor care se rebranşează la sistemul centralizat

Încălzirea unui apartament cu trei camere în Brad costă aproape cât o pensie bunicică, în timp ce la Deva, de teama scumpirilor la gaz, creşte numărul celor care se rebranşează la sistemul centralizat

Centrala termică a oraşului funcţionează pe bază de păcură, combustibil al cărui preţ a explodat în ultimii 10 ani. În plus, reţeaua de distribuţie are pierderi considerabile. Aşa se face că, la Brad, preţul unei gigacalorii este de 977 de lei. Bugetul local subvenţionează 60 la sută din cost. Chiar şi-aşa, în Brad, pe luna decembrie, costurile cu încălzirea pentru un apartament cu trei camere au fost cuprinse între 600 şi 700 de lei. Din totalul de 4.000 de apartamente din oraş, 2.600 mai sunt branşate la reţeaua centralizată. 1.400 de proprietari de apartamente au decis să rămână branşaţi la căldură doar cu o cameră sau două, tocmai pentru a-şi putea plăti factura de căldură. Sumele sunt mari, mai ales că în Brad nu se mai furnizează apă caldă în sistem centralizat de mai bine de 10 ani. Şi mai afectaţi par a fi proprietarii de spaţii comerciale şi servicii din oraş. Aceştia nu beneficiază de subvenţie din partea Primăriei, aşa că facturile de căldură pe luna decembrie ajung şi la 1.600 de lei, în cazul unui magazin cu suprafaţa de 50 de metri pătraţi.

Noroc cu Fondul de Rezervă

Edilii municipiului Brad au fost nevoiţi să apeleze din nou la mila Guvernului, în toamna anului trecut. Primăria are de returnat o cantitate de 1.500 de tone de păcură împrumutată de la Rezerva de Stat în ultimii doi ani. În toamna anului trecut, când au cerut din nou păcură cu titlu gratuit, reprezentanţii Primăriei s-au lovit de un refuz. Până la urmă, Primăria Brad a primit un ajutor de 3,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, bani cu care a cumpărat păcura necesară pentru decembrie şi ianuarie. “Toţi banii au fost folosiţi doar pentru achiziţionarea de păcură. Pe 24 ianuarie operatorul serviciului de încălzire, societatea “Termica”, va derula o licitaţie pentru cumpărarea de păcură. În funcţie de contractul care va fi semnat după licitaţie, vom şti cât ne va costa păcura necesară pentru a ieşi din această iarnă. De data aceasta, păcura va fi plătită cu bani din încasările de la populaţie şi din subvenţiile acordate de Primărie”, spune viceprimarul Bradului, Aurel Circo.

Situaţie schimbătoare la Deva

Dacă la Brad reţeaua centralizată de încălzire este folosită şi pentru că nu există o reţea de gaz metan, în Deva, oraşul cu cele mai mari salarii din judeţul Hunedoara, preţurile gigacaloriei au făcut ca Termocentrala Mintia să piardă anual clienţi casnici. Din cele 20.000 de apartamente, doar 7.000 mai sunt conectate la reţeaua centralizată, restul fiind trecute pe centrale termice proprii, fapt care periclitează supravieţuirea sistemului centralizat de încălzire. Asta în ciuda faptului că preţul gigacaloriei furnizată de termocentrala situată la doar 5 kilometri distanţă a rămas neschimbat în ultimii patru ani: 234 de lei cu TVA, sumă din care beneficiarul casnic plăteşte 170 de lei, restul fiind suportat de primărie. Pe luna decembrie, pentru căldură şi apă caldă, facturile pentru un apartament cu trei camere din Deva conectat la reţeaua centralizată sunt cuprinse între 150 şi 250 de lei. În ultimul an însă, în Deva, apar din ce în ce mai mulţi proprietari de apartamente care doresc să se rebranşeze la sistemul centralizat. Asta pentru că în ultima vreme preţurile la gaz metan au crescut în mai multe rânduri, iar previziunile pentru viitorul apropiat nu sunt deloc fericite: “Dacă în 2012 am avut 247 de locuinţe rebranşate la sistemul centralizat, în 2013 numărul acestora a ajuns la 613. La momentul actual avem în lucru pentru rebranşare nu mai puţin de şapte blocuri din Deva. Cred că la primăvară vom avea din nou 8.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat”, spune şeful Serviciului Termoficare Deva din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Florin Alba.

About Ciprian Iancu