Centralele murale convenţionale pe gaz costă circa 2.500 de lei, iar costurile cu instalaţiile aferente sunt minime. Mai avantajoase din punct de vedere al consumului, însă mai scumpe, sunt cele în condensaţie, care vor domina piaţa începând cu a doua parte a anului viitor.
Comparaţie de costuri
Costurile cu gazul ale unei centrale murale convenţionale s-ar ridica la 250-300 de lei pe lună, iarna, în condiţiile unui apartament cu trei camere, 70 metri pătraţi şi o temperatură constantă de 21-22 de grade în interior, spune Iulia Pascu, director al unei companii care fabrică sisteme de încălzire şi preparare a apei calde menajere.
Costurile unei astfel de centrale ar fi de circa 2.500 de lei, la care se adaugă 100 de lei instalarea. Preţurile sunt valabile dacă există deja în apartament calorifere noi. Dacă nu, costul acestora trebuie adăugat la preţul total al instalaţiilor.
Mult mai avantajoase, din punct de vedere al optimizării costurilor, sunt centralele pe gaz în condensaţie. Economiile de până la 30% la factură survin instalării, pentru că aceste dispozitive sunt cu mult mai scumpe decât cele convenţionale. “Avem 3.500 de lei costul centralei şi 5.000 de lei costuri cu instalarea ei. Factura medie lunară la gaz, pentru sezonul de iarnă, nu poate depăşi 150-200 de lei”, spune Pascu.
Din a doua jumătate a anului viitor, centralele convenţionale nu vor mai fi importate pe teritoriul UE, din cauza angajamentului Uniunii de a reduce treptat poluarea şi a trece către tehnologiile mai prietenoase cu mediul.
Astfel, vânzarea de centrale în condensaţie ar putea creşte substanţial. În prezent, piaţa românească de centrale murale este de 130.000 de unităţi anual, cu o valoare medie de 400 de euro pe unitate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.