Sănătate: Alimentaţia de sărbători (I)

Articolul a fost vizualizat de 2,430 ori

Privind calendarul e iarnă, afară lipsa zăpezii din copilărie ne duce cu gândul la trecerea spre primăvară, însă luminile multicolore care împodobesc oraşul, oamenii de zăpadă sau Moş Crăciunii din geamuri ne avertizează că în câteva zile vom sta în jurul bradului şi vom colinda. Pe masă vor abunda mâncărurile tradiţionale de Crăciun, însă e bine să ştim câteva informaţii, astfel încât şi aceste sărbători să le trecem cu bine. Şi unde mai punem că după bucatele de Crăciun, vine Anul Nou, în care ne punem mari speranţe şi pe care tot cu mâncare şi băutură îl sărbătorim, pentru că nouă românilor ne place să mâncâm şi să bem bine.

În ultima perioadă am auzit mulţi nutriţionişti care ne spun că am ajuns să punem mai mult accent pe mâncare decât pe felul în care arată masa, porţiile, cum decorăm farfuria, cum aranjăm, toate având rolul de a ne atrage atenţia asupra cantităţiilor de mâncare. Uneori ai impresia că sărbătorile de iarnă sunt doar despre cadouri şi prăjituri şi, de ce nu, despre preparatele din carnea de porc.

Nu trebuie uitat postul pe care mulţi dintre noi îl ţin şi care privează organismul de anumite alimente. Dar, simpla prezenţă a acestui post presupune că deja ne gândim la alimentele pe care nu am avut voie să le consumăm şi suntem dornici de ele. Postul alimentar religios creează acelaşi grad de frustrare ca şi o dietă.

Dintr-o dată ne dorim tot ce n-am avut timp de o lună! Mintea noastră funcţionează un pic mai delicat, nu trebuie să intrăm în conflict şi să nu-i dăm, pentru că, pe măsură ce-i interzicem mai mult, pe atât ne dorim mai mult.

Fiind un anotimp rece, în care, de regulă, alimentaţia nostră este mai săracă în legume şi fructe proaspete, fiind şi post şi astfel organismul este menajat de alimentele bogate în grăsimi şi de dulciuri, pentru o perioadă lungă de timp, organismul nostru se resimte odată cu prima masă luată de Crăciun.

Având în vedere că sistemul imunitar este slăbit din cauza unui aport insuficient de vitamine, care nu s-au regăsit în alimentele specifice postului, se poate produce oricând un dezechilibru al metabolismului.

Ce este mai bun decât sarmale cu afumătură, sau cârnaţii abia ieşiţi de la fum, sau bucăţica de slănină prospătă cu ceapă roşie, sau piftia plină de carne? Important este să aveţi grijă la cantitate!

E indicat să nu începeţi sau nu încheiaţi ziua de sărbători cu piftie, tobă sau friptură. Micul dejun ar putea fi constituit din lactate (brânză, lapte, unt, iaurt simplu ori cu fructe) sau cereale, în timp ce ultima masă a zilei, cina, poate cuprinde fructe sau legume. De altfel, de Crăciun, nimeni nu-şi propune să mănânce fructe şi legume, dar este important de ştiut că dacă vom consuma 500 de grame de legume, preparate sub formă fiartă (înăbuşită), sau sub formă de salate, şi 300 de grame de fructe, nu vom întâmpina probleme legate de consumul de carne. Indicat ar fi ca nicio masă să nu ducă lipsă de salată (roşii, castraveţi, ţelină, salată verde sau murături). În încheiere, vă doresc un Crăciun liniştit şi îmbelşugat!

(va urma)

About Dr. Bianca Fărcaş