Fotbal – analiză FC Hunedoara (I): Speranţa moare ultima

Articolul a fost vizualizat de 2,498 ori

La finalul turului din campionatul trecut, FC Hunedoara se afla pe locul doi, cu 27 de puncte, cu cinci mai puţine decât liderul, Luceafărul Oradea, care avea să şi promoveze solitar, la finalul ediţiei. Asta pentru că, în retur, hunedorenii au avut o comportare de-a dreptul lamentabilă, care i-a îndepărtat considerabil de obiectivul propus, acela al promovării. A urmat o vară a incertitudinilor, în care aşa-zisul “finanţator”, Cornel Ene, constănţean de loc, şi-a anunţat retragerea, iar totul a intrat în ceaţă. 

În prima parte a turului, prea puţini hunedoreni au prins primul 11 al echipei de pe malul Cernei

Se apropia startul noului sezon şi nu se ştia sigur dacă Hunedoara va mai avea echipă în liga a treia. După mai multe “tatonări” a fost găsit un nou finanţator, în persoana hunedoreanului Silvan Toma, care nu mai fusese implicat vreodată în fenomenul fotbalistic. Era deja târziu, mai erau doar vreo două săptămâni până la primul meci oficial, iar din vechiul lot mai rămăseseră doar câţiva fotbalişti, în frunte cu Şandor şi Todea. În criză de timp, s-a apelat la “filiera” orădeanului Codoban, care se va dovedi a fi una păguboasă. A fost instalat pe banca tehnică, în locul localnicului Nelu Petcu, ex-stelistul Erik Lincar, care a adus vreo 16 jucători, dintre care doar vreo doi – trei au arătat că sunt şi fotbalişti.

Mai mult, cinci dintre ei erau de la ACU Arad, grupare obişnuită mai mult cu retrogradările din liga secundă, decât cu performanţa. Pe lângă toate acestea, organigrama clubului devenise una “stufoasă”, comparabilă cu a unui club din prima ligă, semn că unii încercau să profite de “naivitatea” celui care investea. Lincar şi anunţa cu surle şi trâmbiţe că are ca obiectiv promovarea imediată, prin victorii în serie şi spectacol pentru fani. Aveau să fie doar “vorbe goale”, pentru că, pe măsură ce etapele treceau, în loc ca jocul echipei să înregistreze o creştere, el devenea tot mai anost şi mai previzibil, semn că lucrurile nu mergeau pe drumul dorit de Silvan Toma. Şi astfel, după etapa cu numărul şase, “arogantul” Lincar avea să-şi facă bagajele, fiind demis după înfrângerea de acasă cu conjudeţeana, CFR Simeria.

Start şovăitor

Prima etapă le-a scos “alb-albaştrilor” în cale pe bănăţenii de la ACS Recaş, care în ediţia recent încheiată le luaseră toate punctele. Un 3-0 “sec” la fel ca vinul de Recaş, în deplasare, urmat de o nouă înfrângere pe “Michael Klein”, 3-1. Sosise ora revanşei. Lincar a trimis pe teren un “11” în care puţinii spectatori (vreo 200) nu i-au recunoscut decât pe Şandor, Todea şi P. Păcurar, jucători care activaseră şi în campionatul trecut. În rest, noutăţi, marca Lincar. Debutul a fost unul favorabil gazdelor, care au marcat un gol spectaculos prin Todea, voleu din “semi-foarfecă” de la 14 metri (min. 16) şi se părea că totul merge “ceas”, mai ales că, în minutul 27, arbitrul avea să-i arate direct “roşu” lui Şeroni. Cu un gol în plus, dar şi cu superioritate numerică, aşteptam ca victoria să fie una concludentă. Dar totul avea să devină incertitudine în repriza secundă, când oaspeţii s-au aruncat spre poarta lui Willian.

Partida ar fi putut totuşi fi tranşată în minutul 69, când mingea trimisă de acelaşi Todea din lovitură liberă de la 20 de metri a întâlnit transversala. În minutul 75 avea să se restabilească egalitatea numerică prin eliminarea lui Nicolau (al doilea galben), după care s-a produs şi inevitabilul. Intrat de un sfert de oră, Nanu a egalat la unu în minutul 82, şi nu a lipsit mult ca recăşenii să plece cu toate cele trei puncte, dacă în minutul 89, “foarfeca” lui Ştreangă nu nimerea transversala.

Victorii neconvingătoare

A urmat deplasare de pe Bega, în care elevii lui Lincar s-au chinuit efectiv pentru a trece de o echipă care a avut, în rândul ei, mulţi juniori de 16 şi 17 ani. Abia în minutul 78 avea să vină golul izbăvitor, el fiind opera lui Moroşan, care abia intrase în joc în locul lui Petrescu.

Şi a venit al doilea meci în propriul fief, cel cu arădenii de la Gloria Arad, grupare inferioară hunedorenilor, dar în acelalaşi timp şi neexperimentată, dacă ţinem cont că cel mai “vârstnic” jucător, Eşanu, avea doar 24 de ani. Şi de data aceasta, “îngâmfatul” Lincar a trimis pe teren o echipă de start fără niciun hunedorean în componenţă, Băeşu, Trăşcan şi Şandor fiind doar rezerve. Acelaşi fotbal plat, inconsistent, care nu i-a surprins pe oaspeţi, chiar dacă între minutele 4-6 gazdele au beneficiat de cinci cornere consecutive. Surpriza s-a produs în minutul 22 când, bine lansat pe dreapta, Eşanu l-a “executat” pe Willian, înscriind printre picioarele acestuia.

Cu probleme reale de la mijloc în sus, Lincar l-a trimis după pauză pe teren pe Şandor, care avea să dinamizeze jocul. Presiunea la poarta lui Silaghi a crescut, Negru şi Şandru sunt aproape de egalare, dar vine eliminarea neaşteptată a lui Petrescu (min. 69) şi se părea că oaspeţii nu vor scăpa victoria. Totuşi, hunedorenii nu renunţă la luptă şi vor reuşi să restabilească în minutul 80 atât egalitatea numerică (eliminat Sălăjan), cât şi cea de pe tabelă. Portarul Silaghi a ieşit aiurea la marginea careului mare, Manea a “luftat” şi el şi a profitat Negru, care a marcat cu o lovitură de cap de la 16 metri. Finalul a fost unul de infarct, gazdele reuşind golul de “aur” în al patrulea minut al prelungirilor. Bilia a centrat de pe dreapta, balonul a căzut în mijlocul careului şi, urcat în disperare de cauză în atac, fundaşul Creţu a reluat cu capul sub transversală. A fost momentul când acelaşi “needucat” Lincar s-a întors spre spectatorii de la tribuna principală cerându-le socoteală unora dintre ei.

Prima înfrângere

Eric Lincar a plecat de la Hunedoara cu eticheta de “arogant”

Runda cu numărul patru avea să aducă şi primul eşec din “era” Lincar. Unul pe undeva previzibil, dacă ne gândim că evoluţia celor de la FC Hunedoara în primele trei etape fusese una mediocră, cele două succese fiind mai mult rodul întâmplării, decât a unui joc elaborat, cu valenţe tehnico-tactice. Chiar dacă jocul s-a desfăşurat la Timişoara, pe vechea arenă a “CFR”-ului, bănăţenii au reuşit să-şi apropie cele trei puncte şi să-şi “consolideze” poziţia surprinzătoare de lider, prin reuşita din minutul 30 a lui Toma. Din nou jocul a avut de suferit atât la construcţie, unde linia de mijloc forată din Păcurar, Dimcea, Todea şi Şandor nu a reuşit să “elaboreze” mingi pentru cei doi atacanţi, Negru şi Moroşan, şterşi la rândul lor.

A urmat o nouă deplasare, de data aceasta în judeţul Arad, la cvasinecunoscuta CS Vladimirescu 2003. A fost o primă repriză “nulă” din toate punctele de vedere, mai ales că doi dintre cei mai buni fotbalişti hunedoreni, Todea şi Şandor, nu au intrat în calculele antrenorului.
Debutul celui de-al doilea mitan avea să fie unul nefericit pentru oaspeţi. Willian a faultat în postură de ultim apărător, a văzut “roşu” şi s-a dictat în acelaşi timp ,penalty. Unul transformat de Ciubăncan (min. 53) şi se profila o nouă surpriză. Una care nu avea însă să mai vină, pentru că, în decurs de doar două minute, Nicolau şi Bilia vor rezolva meciul. Primul a egalat în minutul 69, iar al doilea a transformat cu siguranţă lovitura de la “11” metri de care a beneficiat în minutul 71.

Un eşec cât o demitere

Şi a venit meciul “orgoliilor, cel dintre FC Hunedoara şi CFR Simeria. O partidă în care finanţatorul simerienilor, domnişoara Alina State, şi-a dorit cu ardoare succesul, vrând să demonstreze că se poate face performanţă şi cu jucători exclusiv din judeţul nostru. Calculele hârtiei îi indicau ca favoriţi pe “alb-albaştri”, mai ales că ceferiştii înregistraseră prima victorie abia în etapa trecută. Trebuie să recunoaştem că a fost o primă repriză dominată în totalitate de hunedoreni, dar, din păcate, elevii lui Lincar nu au reuşit să şi concretizeze, chiar dacă au avut câteva oportunităţi favorabile. În minutul 27, voleul lui Todea a fost scos de pe linia porţii de Dosan, pentru ca, după alte trei minute, acelaşi Todea să nimerească transversala.

De nerecunoscut în prima parte, elevii lui Marius Opric vor înscrie la prima ocazie. Era minutul 54 când Făgărăşanu a scăpat perpendicular la 35 de metri de buturile adverse şi l-a “executat” pe Popescu. Golul a turnat “plumb” în picioarele jucătorilor de la FC Hunedoara, care vor dispărea în totalitate din joc, în timp ce simerienii vor zburda în final, ratând ocazii mari prin Pepenar, Vişan şi Daniel Dăscălescu. A fost meciul care a dus la demiterea lui Erik Lincar, pe care nu l-a apucat nici pardesiul la Hunedoara. Şase etape petrecute de tehnicianul orădean pe banca celor de la FC Hunedoara, în care a reuşit trei victorii, un meci egal şi două înfrângeri, 10 puncte, cu un golaveraj de 6-5, şi nu mai puţin de cinci puncte cedate pe “Michael Klein”.
(va urma)

About Ion Bădin