Unde mergem la ski în vacanţa de iarnă?

Articolul a fost vizualizat de 2,502 ori

Sâmbătă în staţiunile din judeţ se va deschide, oficial, sezonul de iarnă. Hunedorenii sunt aşteptaţi la Straja, Parâng şi Râuşor. Săptămânalul REPLICA a obţinut, pentru dumneavoastră, detaliile necesare planificării unei vacanţe şi vă prezintă mai jos o comparaţie în ceea ce priveşte oferta celor trei staţiuni din judeţ, dar şi a domeniilor schiabile învecinate: Transalpina şi Arieşeni.

În staţiunile montane din judeţ şi de la marginea lui, un week-end la ski costă între 150 şi 250 de lei de persoană

În staţiunile montane din judeţ şi de la marginea lui, un week-end la ski costă între 150 şi 250 de lei de persoană

Prima în ordinea importanţei, staţiunea Straja oferă turiştilor o capacitate totală de cazare, oficială, de aproximativ 500 de locuri, însă cabanele existente în zonă pot să adăpostească până la 2.000 de persoane. De altfel, în week-end-ul care tocmai s-a încheiat salvamontiştii estimează că aproape 3.000 de turişti au ales să-şi petreacă sfârşitul de săptămână pe pârtiile de schi de la Straja. O urcare pe Platoul Soarelui a costat 3 lei, iar pentru pârtiile Constantinescu şi Mutu, deservite de teleschiurile numerele 2, 3 şi 4, preţurile au fost cuprinse între 3 şi 4 lei. În ceea ce priveşte cazarea, la Straja puteţi înnopta plătind între 50 şi 120 de lei pe noapte pentru o persoană. Aici există trei proprietari de pârtii şi de instalaţii de transport pe cablu: Platoul Soarelui, firma Comexim şi Primăria Lupeni, iar lungimea cumulată a pârtiilor, în momentul în care zoată zona schiabilă este funcţională, este de 26 de kilometri. Din păcate, în acest moment, sunt funcţionali doar 9 kilometri de pârtii, restul nefiind încă pregătiţi pentru sezonul de iarnă din cauza temperaturilor ridicate şi a faptului că telegondola încă nu funcţionează.

Hunedoara deţine 40 de kilometri de pârtii

Dacă pârtiile de la Straja totalizează o lungime de 26 de kilometri, în Parâng schiorii au la dispoziţie numai 10 kilometri de pârtii, iar dintre aceştia doar doi kilometri sunt utilizabili, deocamdată. La începutul săptămânii se putea schia doar pe pârtia A şi sub telescaun, după cum ne mărturisea şeful Serviciului Salvamont Parâng, Dumitru Bârlida. Şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, spune că, deşi zona Parâng are un potenţial extraordinar, mai ales că staţiunea deţine şi câteva pârtii „negre” (de dificultate maximă), stratul de zăpadă este prea mic, iar pârtiile prea înclinate pentru ca ratracurile să poată urca, să o bată. Astfel, în timp ce la Straja stratul de zăpadă are mai bine de o jumătate de metru, în Parâng acesta a fost de numai 30 de centrimetri, dar s-a mai topit şi s-a mai tasat. Cea de-a treia variantă pentru schiori este Râuşor, cu două pârtii scurte, de aproximativ 1.250 de metri: din acelaşi punct se pleacă pe două variante, însă şi aici stratul de zăpadă este, deocamdată, destul de subţire.

Varianta “vecină”: Arieşeni

Hunedorenii care s-au plictisit să meargă la schi în cele trei staţiuni din judeţ şi doresc să încerce variantele judeţelor învecinate pot alege domeniile schiabile Transalpina şi Arieşeni. Astfel, la Arieşeni schiorii au la dispoziţie trei pârtii: Vârtop 1, Vârtop 2 şi Piatra Grăitoare. Pârtia Vârtop 2 are o lungime de 430 de metri şi o diferenţă de nivel de 102 metri, pârtia Vârtop 2 are o lungime de 750 de metri şi o diferenţă de nivel de 220 de metri. Cine decide să meargă la Piatra Grăitoare (pârtie care se află pe teritoriul judeţului Bihor, dar face parte din domeniul schiabil Arieşeni) are la dispoziţie 1.350 de metri de pârtie, care se întinde pe o diferenţă de nivel de 350 de metri. „Deocamdată, nu prea avem zăpadă, însă sperăm ca în acest week-end grosimea stratului să crească şi să putem oferi turiştilor pârtii de calitate. Dacă anii trecuţi pârtiile de la Arieşeni erau recunoscute drept unele dintre cele mai bogate în zăpadă din toată ţara şi ne invidia toată lumea, acum, din cauza inversiunii termice, au fost şi situaţii în care într-un sezon întreg am putut să folosim tunurile de zăpadă numai cinci nopţi, din cauza temperaturilor prea ridicate. Dacă la Arieşeni erau minus 15 grade, la baza pârtiei erau minus 4, iar în vârf erau plus două grade Celsius. În aceste condiţii, instalaţiile computerizate performante pe care le deţinem nu ne ajută pe cât am vrea. În plus, fiecare schior aduce în jos, la coborâre, o cantitate bună de zăpadă, iar asta ne îngreunează munca”, explică Dan Gligor, administratorul pârtiei Vârtop 2, care este, în acelaşi timp, proprietarul Cabanei „Vârtop” şi recunoscut schior de performanţă. Gligor spune că, pentru a oferi doritorilor nu doar o pârtie de calitate, ci şi toate facilităţile necesare, turiştii care vor alege pârtia Vârtop 2 au la dispoziţie echipament de schi contra a numai 25 de lei pe zi, monitori de schi (60 de lei ora), dar şi o autoservire cu preţuri accesibile.

Adrenalin Mountain Park, la Transalpina

O altă opţiune, Ski Resort Transalpina (aflat la 36 de kilometri de Petroşani), presupune un domeniu de peste 30 de hectare, unde se pot practica diferite sporturi de iarnă. Pârtiile de aici totalizează 9 kilometri, au grade diferite de dificultate şi sunt dotate cu lănci şi tunuri pentru zăpada artificială. În ceea ce priveşte instalaţiile de transport pe cablu, aici există două telegondole interconectate, două teleski-uri şi un telescaun. Cine alege Transalpina ca destinaţie de distracţie pentru vacanţa de iarnă are la dispoziţie, începând chiar din acest week-end, instructori de ski şi snowboard şi un aprčs-ski la cota 1850, un restaurant-terasă la staţia de îmbarcare şi un restaurant la staţia intermediară, dar şi un centru de închiriere a echipamentului sportiv. Elementul de noutate este Adrenalin Mountain Park. Snowpark-ul conţine linii şi elemente destinate tuturor nivelelor, de la începători la avansaţi, iar turiştilor care vor avea nevoie de sprijin sau de un sfat le va sta la dispoziţie şcoala de snowboard “Project RIDE”.

Pârtii şi preţuri

tabel

About Ada Beraru