Primăvară europeană fără echipe româneşti (II)

Articolul a fost vizualizat de 1,463 ori

Primăvară europeană fără echipe româneşti (I)

Debutul în grupe pentru giurgiuveni avea să fie unul chinuitor. Adversari, croaţii de la Dinamo Zagreb, aceeaşi grupare care în ”play-off” trecuse printr-o dublă victorie de Petrolul Ploieşti. Elevii lui Isăilă au părut încă din debut depăşiţi de miza întâlnirii şi au cedat pentru prima dată în minutul 17, când nigerianul Soudani a înscris cu capul, scăpat de ”marcajul” lui Morais. Şapte minute mai târziu, fază trasă la ”indigo”, cu acelaşi Soudani la finalizare, pentru ca atunci când se aştepta fluierul de final al primei părţi, nigerianul să realizeze ”hattrick”-ul. O repriză în care românii au făcut mari greşeli în defensivă, iar în atac s-au văzut destul de rar. Nici actul secund nu a îndreptat lucrurile. Gazdele şi-au mărit diferenţa în minutul 70 prin Henriquez, giurgiuvenii reuşind golul de onoare în minutul 82, când Chiţu a înscris la centrarea lui Budescu. Tabela va fi ”închisă” de tânărul croat Oric, care în al doilea minut al prelungirilor a speculat o nouă eroare a defensivei adverse.

Adi Mutu n-a fost mai deloc “briliantul” care să ducă Petrolul în primăvara europeană

Adi Mutu n-a fost mai deloc “briliantul” care să ducă Petrolul în primăvara europeană

A urmat meciul de acasă cu austriecii de la Salzburg. Elevii lui Isăilă au început puternic şi au reuşit să deschidă scorul la capătul primului sfert de oră, când japonezul Seto a şutat fără preluare din afara careului mare, fără şansă pentru Gulacsi. Astra a rămas în atac şi a ratat în două rânduri desprinderea. Şi cum ocaziile se răzbună, oaspeţii au restabilit egalitatea în minutul 35 prin Kampl, care a apărut surprinzător la finalizare. Mai mult, austriecii vor intra în avantaj la vestiare, Soriano înscriind în minutul 41. Cel de-al doilea mitan a fost dominat de austrieci, care au rata ocazii imense, în timp ce gazdele au părut că nu pot mai mult.

Înlocuire fără efect

Această nouă înfrângere a dus la demiterea antrenorului Dan Isăilă, pe banca tehnică fiind adusă o mai veche cunoştinţă, ucraineanul Oleg Protasov. Nici el nu a avut un debut fericit, pentru că, în runda următoare, ”astralii” au cedat în Scoţia, în faţa celor de la Celtic. 25000 de scoţieni au înfruntat ploaia torenţială, iar primele mari ocazii le-am trecut în contul celor de la Astra, Budescu (min. 22) şi Seto (min. 23) fiind aproape de gol. Fotbaliştii din Glasgow au preluat iniţiativa şi vor avea la rândul lor câteva bune oportunităţi atât pe finalul primei părţi, cât şi la începutul reprizei secunde, dar mingea nu va scutura plasa porţii lui Lung jr. A fost apoi rândul giurgiuvenilor să treacă în decurs a doar trei minute (65-68) de tot atâtea ori pe lângă deschiderea scorului, dar, pe rând, Oros, Pliatsikos şi Enache nu au avut noroc. Gazdele aveau să înscrie în minutul 73, când, în urma unei lovituri libere, Scepovic a trimis cu capul, mingea ”muşcând” şi din transversală înainte de a intra în poartă. La interval de şase minute, Lung jr. a gafat la un balon, care a ajuns la Jonhansen, care a înscris cu o execuţie violentă. Oaspeţii au redus din diferenţă în minutul 81, prin Enache, iar giurgiuvenii rămâneau fără niciun punct, după primele trei meciuri din grupă.

Avea să vină şi primul punct în grupe. Acest lucru s-a întâmplat în returul cu Celtic, dar rezultatul de egalitate înregistrat la finalul celor 90 de minute de joc avea să însemne irosirea tuturor şanselor de a atinge primăvara europeană. Cei 1000 de scoţieni prezenţi în tribune vor fi în culmea fericirii în minutul 32, când Johansen l-a învins pe Lung jr. Intrat la Pauză, De Amorim va reuşi să restabilească echilibrul în minutul 80, printr-o execuţie de manual, şut la vinclul porţii. Cei de la Celtic au mai înscris odată în minutul 84, dar golul le-a fost anulat. Penultimul meci a însemnat şi primul succes pentru cei de la Astra. După acel ruşinos 1-5 din tur, elevii lui Protasov au reuşit să-şi apropie cele trei puncte, după o partidă destul de anostă, cu puţine faze de poartă. Golul victorios avea să vină în minutul 50, când, la o centrare a lui Seto, Bukari a plonjat la marginea careului mic şi a înscris cu capul, o reuşită de trei puncte. Din păcate, giurgiuvenii aveau să încheie aşa cum au început jocurile din grupe. Un nou 1-5, de această dată la Salzburg, unde echipa, în special defensiva, a făcut doar simplă figuraţie, iar dacă nu ar fi fost între buturi Lung jr, scorul ar fi putut căpăta dimensiuni ”astronomice”. În faţa unei echipe decimate de accidentări, campioana Austriei a marcat încă din minutul 9 prin Sabitzer. Al doilea gol i-a aparţinut lui Kampl (min. 34), dar diferenţa a rămas aceeaşi până la pauză, Lung jr. fiind providenţial în cel puţin trei situaţii. La un minut de la reluare, brazilianul Alan va duce scorul la 3-1, pentru ca, în minutul 51, Florescu să înscrie şi el cu o realizare spectaculoasă. Oaspeţii au făcut în continuare ”figuraţie”, s-au jucat cu ocaziile, dar din nou Alan (min. 70) şi Kampl (min. 92) îşi vor trece în cont câte o ”dublă”. Austria Salzburg termină grupa pe primul loc cu 16 puncte din cele 18 posibile, dar şi cu un record de goluri înscrie, nu mai puţin de 21. De partea cealaltă, Astra acumulează doar 4 puncte, cu 15 goluri la pasiv.

Au “ars” prea repede

Pentru al doilea an consecutiv în Europa League, Petrolul Ploieşti avea gânduri de mărire, iar o calificare în grupe era privită ca un obiectiv care poate fi realizat, după experienţa acumulată în anul precedent. Cu Răzvan Lucescu pe banca tehnică şi cu Adrian Mutu pe teren, suporterii ”lupilor galbeni” aşteptau spectacolul. Unul care a fost doar parţial, şi care la final a însemnat despărţirea atât de Lucescu jr, cât şi de ”briliantul” palid.
Pentru ploieşteni, competiţia europeană a început cu un adversar considerat abordabil, albanezii de la Flamurtari. Şi aşa avea să fie, chiar dacă în primul fief gazdelor le-au trebuit mai bine de 75 de minute pentru a înscrie. Intrat după pauză, olandezul Nepomuceno a punctat în minutul 77 cu un şut sub transversală, pentru ca, după alte şapte minute, Tamuz să urce scorul la 2-0. Mult mai uşor a fost pe terenul advers, unde Teixeira, De Lucas şi Priso au înscris pentru un nou succes concludent, 3-1. Turul trei preliminar a adus o grupare incomodă, cehii de la Plzen, cu Dusan Uhrin jr. pe banca tehnică, un fin cunoscător al fotbalului
nostru. Iar manşa tur de la Ploieşti avea să demonstreze acest lucru. A fost doar 1-1, cu oaspeţii în prim plan, îndeosebi în primele 45 de minute, când au ratat cel puţin trei ocazii mari. Susţinuţi de peste 11000 de fani, ”găzarii” au deschis scorul în minutul 75 prin Mutu, dar s-au văzut egalaţi în primul minut al prelungirilor. Returul se anunţa unul de foc, iar cehii porneau cu prima şansă. Aşa cum a promis, R. Lucescu a mizat totul pe cartea atacului şi i-a ieşit. În minutul 20, Teixeira a marcat, pentru ca, în minutul 39, Mutu să înscrie un gol fabulos, cu un ”trasor” de la 25 de metri sub transversală. Golul lui Pilar (min. 41) a fost anulat rapid de reuşita lui De Lucas (min. 43) şi la 3-1 jocurile erau făcute, cireaşa de pe tort fiind pusă de Tamuz în minutul 69. Şi a venit din nou ”play-off”-ul cu campioana Croaţiei, Dinamo Zagreb, faţă în faţă. O dublă dezamăgitoare, începută cu un 1-3 la Ploieşti (gol Tamuz) şi continuată cu un nou eşec la Zagreb, 1-2 (gol Albin), şi ploieştenii se opreau pentru a doua oară consecutiv în această fază a competiţiei.

Un CFR care a dezamăgit

Pentru sezonul european 2014 – 2015, suporterii clujeni nu au sperat la prea mult, dar au primit mai puţin decât meritau

Pentru sezonul european 2014 – 2015, suporterii clujeni nu au sperat la prea mult,
dar au primit mai puţin decât meritau

Cea de-a treia echipă românească care a luat startul în ”Europa League”, CFR Cluj, avea să dezamăgească. Dacă clujenii erau obişnuiţi într-o perioadă nu prea îndepărtată cu aerul tare al grupelor din ”Champions League”, de data aceasta au trebuit să ia startul în competiţia secundă, pe care o vor părăsi pe uşa din dos. Primul adversar ieşit din urne era unul mai mult decât abordabil, sârbii de la Jagodina. Cu Vasile Miriuţă pe banca tehnică, fotbaliştii din Gruia au făcut doar un 0-0 acasă, dar au obţinut calificarea în Serbia, când, introdus în repriza secundă, Guima a semnat golul calificării în minutul 80. În turul trei preliminar, ceferiştii au avut de înfruntat gruparea din Belarus Dinamo Minsk.

Primul joc s-a disputat în deplasare, la Borisov, iar clujenii nu au reuşit să expedieze niciun şut pe poartă de-a lungul jocului. Dinamo s-a impus la limită, 1-0, printr-un gol înscris de Nenad Adamovic în minutul 54, iar returul de la Cluj avea să decidă totul. Un retur în care avea să se aleagă praful de speranţele la calificare ale celor de la CFR. Mai ales că, în minutul 26, fundaşul central Ionuţ Rada a văzut direct ”roşu”, pentru o intrare ”criminală” la un adversar, lucru pe care îl făcuse şi în primul minut de joc, când l-a accidentat grav pe Voronkov, care nu a mai putut continua. A fost scor alb după prima repriză, iar după pauză a venit şi dezastrul. Bieloruşii au înscris în minutul 71 prin Stasevici, care a transformat perfect o lovitură liberă de la 25 de metri şi şi-au mărit avantajul 10 minute mai târziu, când Udoji a transformat un penalty, acordat la un fault al lui Camora în suprafaţa de pedeapsă. Şi, astfel, primăvara europeană este interzisă echipelor noastre de club.

Tags: , ,

About Ion Bădin