Doi hunedoreni, un mic fermier, Mircea Părăian, şi un fost inginer, Ioan Todosoi, intenţionează să lanseze pe piaţă un nou brand al gastronomiei tradiţionale hunedorene: ciorba de peşte săceleană. Cei doi au organizat deja un eveniment de lansare al preparatului, la care au invitat oficialităţi ale judeţului Hunedoara: reprezentanţii Prefecturii, ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai primăriei Călan, dar şi localnici din Săcel.
Invitaţia la lansarea delicioasei, dar prea puţin cunoscutei ciorbe specifice pentru localitatea Săcel a avut drept scop nu numai crearea unui nou brand gastronomic, ci şi o discuţie informală în care săcelenii să afle mai multe despre oportunităţile şi facilităţile pe care statul român le oferă fermierilor prin intermediul instituţiilor sale şi a diferitelor linii şi programe de finanţare. „Judeţul Hunedoara este unicat în lume! Nu există ţinut sau ţară în lume care să aibă toate bogăţiile pământului, aşa cum le are judeţul Hunedoara. Şi, cu toate acestea, în majoritatea domeniilor de activitate suntem foarte departe de a exploata cum se cuvine potenţialul pe care îl avem. Şi ar trebui să ne întrebăm şi noi, oamenii de rând, dar şi cei care ocupă scaune, de ce nu mergem înainte şi de ce nu obţinem rezultate. Asta pentru că noi nu ne putem compara nici măcar cu judeţele vecine: Alba, Sibiu, ca să nu mai zic de Arad sau Timiş. Copil de ţăran fiind, am încercat de mai multe ori să ieşim pe piaţă cu produse tradiţionale, pentru că lumea s-a cam săturat de supermarketuri. Având în vedere că în ultima vreme au apărut mai multe crescătorii de peşte în zonă şi cunoscând tradiţia culinară din satul meu, m-am gândit că ciorba de peşte săceleană ar fi un unicat căutat atât de hunedoreni, cât şi de turiştii care vor veni pe parcursul anilor viitori la noi în judeţ”, afirmă Mircea Părăian.
Ciorba săceleană, servită la Călan-Băi
Fermierul spune că nu trebuie ca hunedorenii să fie surprinşi de ideea cu care au venit cei doi săceleni, pentru că în localitatea de care vorbim este un număr foarte mare de pescari, iar ciorba de peşte este ceva obişnuit pe mesele localnicilor, la fel cum pentru Sălaşu de Sus sunt specifici virşli. Tocmai de aceea, săcelenii intenţionează să ceară avizul autorităţilor în domeniu, iar ciorba de peşte săceleană să fie inclusă pe lista produselor tradiţionale din judeţul Hunedoara. Iniţiatorul acţiunii nu s-a oprit, însă, aici, ci a propus autorităţilor judeţene să organizeze lunar o întâlnire cu hunedorenii care locuiesc în mediul rural, pentru a le explica acestora care sunt proiectele europene pentru care ar putea aplica, astfel încât fondurile să nu rămână neaccesate. „Autorităţile ar trebui să-i sprijine pe cei care doresc să înceapă o afacere aducătoare de locuri de muncă.
Cât priveşte produsul nostru gastronomic, noi nu avem un restaurant unde să putem servi această ciorbă, însă am discutat deja cu reprezentanţii complexului de la Călan-Băi şi urmează să vedem dacă va fi cerere pentru ciorba noastră. La început vom pregăti câteva porţii, însă ulterior, dacă ciorba va fi căutată, noi vom putea să furnizăm porţiile solicitate, la cerere”, a adăugat Mircea Părăian.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.