UE încurajează produsele montane, România se pregăteşte

Articolul a fost vizualizat de 1,839 ori

Preparatele din plante şi produsele de origine animală obţinute în zone de munte vor purta o etichetă, “produs montan”, în urma unei directive a Uniunii Europene, etichetă care să le ateste provenienţa. Astfel, românii vor şti dacă alimentele provin într-adevăr din zone montane sau sunt doar prezentate în aşa fel încât să fie vândute mai uşor.

produse montaneLocuitorii judeţului ştiu că produsele care “vin” de la munte sunt mai scumpe, dar cred că acest “plus” acoperă calitatea superioară a acestor alimente. De exemplu, dacă un kilogram de muşchi de porc se vinde cu 27 de lei, acelaşi produs costă 40 de lei dacă are proveninenţă montană, iar telemeaua de vacă este mai scumpă şi cu 6 lei la producătorii montani. “Dai un ban, da’ face”, cred majoritatea cumpărătorilor, care, chiar dacă nu îşi permit aceste produse, tot cred că sunt mult mai bune. Silvia Olari are trei magazine în Belgia unde vinde produse aduse din ţară, chiar şi de la producătorii tradiţionali hunedoreni: “Cred că este o măsură bună şi eticheta va conta chiar şi pentru clienţii noştri. Oricine ştie că toate produsele venite de la munte sunt mai gustoase. Gândiţi-vă numai la gustului laptelui provenit de la vacile din fermele de la câmpie şi comparataţi-l cu laptele văcuţelor scoase la păşunat pe fânaţe. Este clar o diferenţă mare de calitate”.

Cum în judeţul Hunedoara sunt multe gospodării în zonele montane, fermierii de aici sunt primii care aplaudă măsura adoptată în Parlamentul European. Ţăranii cred că este o directivă bună atât pentru ei, cât şi pentru românii care caută produse cât mai naturale şi gustoase. Cu toţii susţin că aceste produse sunt de calitate şi mai sănătoase, aşa că toată lumea va avea de câştigat. Fermierii cred că este o alternativă viabilă şi în avantajul producătorilor români, care de-abia rezistă pe piaţă în lupta cu produsele de slabă calitate aduse din import şi care au invadat supermarketurile autohtone. Producătorii care doresc să aplice mărfii eticheta de “produs montan” trebuie să îşi înscrie produsele la Agenţia Zonei Montane. “Ne preocupăm ca să-l implementăm cât mai corect şi transparent, astfel încât să evităm falsurile şi contrafacerile de pe piaţă”, spune Daniela Popa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, despre acest regulament.
Oficialii ministerului spun că utilizarea menţiunii “produs montan” este facultativă şi ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului.

Produse de la altitudine

Măsura care aduce eticheta de “produs montant” a fost adoptată în Parlamentul European şi urmează a fi aprobată pentru fiecare stat în parte. Conform unei reglementări a Parlamentului European, produsele de acest fel ar putea purta o etichetă specială, care să le ateste calitatea de “produse de la altitudine”. Astfel, românii ar putea cumpăra lapte, ouă, plante medicinale, dar şi carne a căror provenienţă montană va fi certificată pe ambalaj. “Eticheta specială pentru produsele alimentare din zona montană” apărută conform completării Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 şi al Consiliului European stabileşte regulile în cazul produselor montane care vor avea dreptul să fie etichetate în conformitate cu originea lor. Astfel, o serie de produse de origine animală, precum laptele, ouăle, pot primi această eticheta dacă sunt produse în exclusivitate în regiuni montane.

Acest lucru înseamnă că animalele trebuie să petreacă cel puţin ultimele două treimi din viaţă în regiuni montane, cel puţin jumătate din hrană trebuie să provină din zone montane. În plus, carnea ar trebui să fie prelucrată în zonă. Mai mult, şi plantele cultivate la munte ar trebui să primească această etichetă. Pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor, Comisia Europeană are reguli clare potrivit cărora, eticheta “produs montan” se poate aplica pe produsele de la animale transhumante, adică exemplarele crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe fânaţe din zone montane. Eticheta specială se poate aplica şi produselor apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane. După intrarea în vigoare a regulamentului, pentru produsele de origine vegetală eticheta este valabilă doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane. Aceste produse vor avea un sistem de control similar cu cel folosit în cazul produselor bio.

Produse montane de calitate

În satul Valea Dâljii din Masivul Retezat, fermierii s-au bucurat de măsura introdusă de Uniunea Europeană. Producătorii de aici nu prea ştiu cum ar trebuie să demonstreze că producţia de lapte şi ouă din gospodăriile lor provine exclusiv din zonele de munte.

“Aici îşi trăiesc traiul, cresc de mici cu furaje şi totul este natural”, spune Dinu Opârlesc, care trăieşte la poalele muntelui. Are o fermă de familie cu 20 de vite, zeci de găini, dar şi o mulţime de oi şi porci: “Le dăm mâncare bună, toate furajele sunt obţinute tot de noi în gospodărie, le săturăm bine în fiecare zi, ca să avem producţie bună”. Are grijă de animale pentru că, în zona montană, acestea sunt singurele surse de venit. Aşa că le creşte de mici cu grijă şi le hrăneşte cu produse cultivate tot în zona de munte. Oamenii au auzit că laptele, carnea, ouăle şi plantele provenite de la munte vor purta eticheta “produs montan”. “Porcilor le dau numai făină produsă din porumb şi grâu pe care le cultiv fără pesticide şi ierbicide, pe scurt, sunt produse nepoluate. Le cultivăm noi şi ei numa asta mănâncă. Să ştiţi că originea animalelor e la munte, aici îşi trăiesc traiul şi totul este natural. Nutreţurile sunt de calitate şi provin dintr-o zonă nepoluată şi frumoasă, numai bună ca să creşti animale şi ar fi foarte bine dacă am ajunge şi noi să putem pune eticheta de produs de munte”, spune fermierul. Şi Paul Iovăneasă are în grijă sute de animale, pentru că Retezatul e un loc prielnic şi pentru turmele de oi. Oamenii spun că munca lor este grea, aşa că şi bucatele care vor purta eticheta “produs montan” vor fi probabil mai scumpe. “Cei care vor să consume produse sănătoase trebuie să ştie că vor plăti puţin mai mult, că îşi cumpără sănătate şi nu medicamente”, spune ciobanul.

În favoarea omului de la munte

Oamenii din zonele montane speră ca lucrurile bune nu se vor opri aici. Ei cred că introducerea etichetei este în interesul producătorilor agricoli, dar şi al cumpărătorilor de la oraş: “Vrem să vedem pusă propunerea şi într-un cadru legal, ca să valorifice potenţialul zonei. Ne bucurăm şi aşteptăm să vină şi cu alte idei bune şi să le pună în practică”, spune Paul Iovăneasă. Autorităţile locale susţin că e un pas înainte şi un imbold pentru locuitorii zonelor montane să îşi câştige respectul clienţilor. “Este o măsură bună în ceea ce priveşte siguranţa provenienţei alimentelor, a calităţii lor. Pe de altă parte, constituie un sprijin pentru agricultorii din zona montană pentru că în felul acesta mai mulţi consumatori care preferă produsele naturale vor alege produsele din zonele de munte, care sunt de o calitate mult mai bună decât cele provenite din agricultura intensivă”, este sigur Niculiţă Mang, primar la Râu de Mori. Până una alta, oamenii de la munte îşi văd de munca şi viaţa lor grea şi îşi cresc cu grijă animalele şi cu multă dragoste. Ei spun că produsele lor nici nu se compară cu cele de slabă calitate aduse din import, pe care acum le cumpără orăşenii. Specialiştii din agricultură cred că preţurile acestor produse vor putea fi chiar de două ori mai mari, mai ales datorită condiţiilor speciale în care sunt crescute animalele producătoare. Nutriţioniştii consideră că acest tip de alimente este mai sănătos şi pentru că, în zonele montane, animalele se hrănesc cu o gamă mai largă de plante, printre care şi numeroase plante medicinale.

About Laura Oană