După ce Ministerul Agriculturii a aplicat noile norme necesare atestării produselor tradiţionale, oferta locală de delicatese “ca la mama acasă” a fost decimată. Peste 80 la sută dintre aceste produse nu erau veritabile, în sensul respectării reţetelor tradiţionale. Dacă consultaţi Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT), după trierea făcută de autorităţi, în dreptul judeţului Hunedoara veţi mai găsi doar 10 produse care într-adevăr intră acum în categoria produselor cu tradiţie. Varietatea hunedoreană a acestor alimente premium nu este prea largă şi se rezumă la câteva sortimente de caş, cârnaţi, cârnăciori şi virşli, magiun, laşcă şi pâine. În total, 10 atestate “made în Hunedoara”. La finele anului 2013, România era una dintre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional, însă după modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiţionale româneşti s-a redus de aproape 10 de ori, de la 4.500 la 480 în prezent.
Judeţe bogate în tradiţii gastronomice
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai multe produse tradiţionale atestate sunt în judeţul Braşov, respectiv 143 de produse, acesta fiind urmat de judeţele Maramureş, cu 56 de produse, Alba – 46, Argeş – 33, Satu Mare – 26, Botoşani – 23 şi Covasna – 20. Totodată, la nivel naţional, cele mai multe produse tradiţionale atestate sunt cele din carne – 195, produsele din lapte – 120, pâine, produse de panificaţie şi patiserie – 71, legume/fructe – 43, peşte -18, băuturi – 30, alte produse – 3.
Judeţe cu zero produse tradiţionale
Din păcate, avem 15 judeţe care nu au niciun un produs atestat până la această dată. Este vorba de judeţele Bacău, Călăraşi, Constanţa, Caraş Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Teleorman, Vaslui şi Vrancea.
Care sunt produsele tradiţionale hunedorene
Potrivit RNPT, în acest moment în judeţul Hunedoara sunt atestate următoarele produse tradiţionale:
MAGIUN DE HAŢEG PREDONI; LAŞCA DE LA BUNA ROMANIŢA; CÂRNAŢI AFUMAŢI EDY-URSU; CÂRNĂCIORI PROASPEŢI EDY-URSU; CÂRNAŢI ŢĂRĂNEŞTI AFUMAŢI EDY-URSU; VIRŞLI DE SĂLAŞU DE LA FLORIN IOVĂNESCU; CAŞ DE OI MOMÂRLĂNESC; VIRŞLI DE SĂLAŞU DE LA NELUŢA; BRÂNZĂ TRADIŢIONALĂ PEŞTEANĂ DIN FERMELE ADO; CÂRNAŢI AFUMAŢI „SĂCĂRÂMB- ŢURCANU”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.