Tradiţia din farfurie. Producătorii hunedoreni promovează coşul cu bunătăţi home-made

Articolul a fost vizualizat de 1,805 ori

Producătorii din judeţ s-au întâlnit în urmă cu câteva zile la Hunedoara pentru a vedea care sunt gusturile hunedorenilor, dar şi pentru a-şi promova produsele. Ei încearcă, astfel, nu doar să îşi vândă marfa, ci şi să ne ofere un stil de viaţă mai sănătos.  

Producatori (1)„Am vrut să ne întâlnim pentru a ne face mai bine cunoscuţi de către hunedoreni, dar şi să vedem ce vor ei de la noi, ce aşteptări au. De altfel, noi am tot propus să promovăm coşul săptămânal sau coşul bilunar: un coş cu produse provenite de la fiecare dintre noi, în funcţie de nevoia fiecărei familii: carne, mezeluri, brânzeturi, pâine, ulei, dulceţuri şi siropuri. În felul ăsta vrem să-i convingem pe hunedoreni să mănânce mai sănătos şi mai curat. E drept, acest coş costă mai mult decât o şacoşă cu produse de la supermarket, însă calitatea este incomparabilă”, spune Tatiana Rovinar, reprezentanta Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din judeţul Hunedoara

Doar câteva produse tradiţionale cu certificat

Dintre 54 de produse atestate ca fiind tradiţionale în judeţul nostru iniţial, pentru 15 au fost trimise cereri de reatestare, astfel că Hunedoara a pierdut din start mai bine de două treimi dintre produsele tradiţionale. “Cele 54 de produse care fuseseră atestate ca fiind tradiţionale au primit certificările necesare pe parcursul a zece ani. În decursul anilor, unii au renunţat, alţii au dat faliment şi numai o parte a rămas”, explică consilierul superior la compartimentul Politici Agricole, Inspecţii şi Statistică, Ioan Bo­şorogan, care este şi responsa­bilul cu produsele tradiţionale în judeţul Hunedoara. Potrivit autorităţilor, atestarea are criterii mai stricte: noul Ordin impune o mai mare meticulozitate în ceea ce priveşte ingredientele folosite, modul de preparare specific pentru o anumită zonă şi o vechime mai mare de 30 de ani.

Reţetele vechi, certificate de presa veche

Vechimea unui produs poate fi demonstrată prin unele înscrisuri sau documente, cum ar fi ziare ale vremii sau monografii săteşti. Hunedorenii care vor să fabrice un anumit produs, dar nu pot dovedi cu do­cumente că este într-adevăr vorba despre un produs tra­diţional, pot apela la Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale, de la Hunedoara. Organizaţia poate să elibereze o declaraţie de notorietate, prin care să certifice că producătorul face parte din Asociaţia Producătorilor, produsul pe care îl prezintă este cunoscut în zonă şi a fost produs de-a lungul anilor într-o singură gospodărie sau în mai multe. Spre exemplu, tăieţeii de casă, denumiţi laşcă (tăieţei) de la bunica Romaniţa este un produs cu specific local, ceea ce îi dă individualitatea şi exclusivitatea.

Cum se obţine un atestat

Producatori (2)Hunedorenii care doresc să obţină un atestat pentru produsele lor tradiţionale trebuie să depună un caiet de sarcini în trei exemplare la Direcţia Agricolă. Aici, caietele sunt verificate, astfel încât ele să corespundă Ordinului 724, apoi inspectorii Direcţiei merg la solicitant, pentru a face constatarea la faţa locului. Procesul verbal este semnat de reprezentantul Direcţiei şi de producător, iar apoi acesta, împreună cu o notă de înaintare şi un exemplar din caietele de sarcini merg la Mi­nisterul Agriculturii, la Departamentul Produse Alimentare. Documentaţia este verificată în termen de o săptămână sau două, iar ulterior Direcţia Agricolă este anunţată dacă produsul a primit atestat sau dacă sunt necesare anumite remedieri ale aspectelor necorespun­zătoare. Produsele tradiţionale sunt împărţite în patru categorii: carne, legume-fructe, paste făinoase şi lactate.

De zece ori mai puţine produse!

Actualmente Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) arată că în judeţul Hunedoara mai sunt doar 10 produse care intră în categoria produselor cu tradiţie. Varie­tatea hunedoreană a acestor produse include pâine, caş, cârnaţi, cârnăciori şi virşli, ma­giun şi laşcă. Asta în condiţiile în care, la sfârşitul anului anului 2013, România era una dintre ţările din Uniu­nea Europeană cu cel mai mare număr de produse atestate. După modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiţionale româneşti s-a redus de aproape 10 de ori, ajungând de la 4.500, la mai puţin de 500 în prezent.

About Ada Beraru