Manifest PNL pentru lemnul de foc al populaţiei

Articolul a fost vizualizat de 1,170 ori

În prag de iarnă, o mulţime de hunedoreni nu pot să-şi cumpere legal lemn de foc, deşi deţin păduri care se „scurg” peste hotare sub formă de buşteni. Guvernul Ponta a promis compensaţii financiare pentru toţi proprietarii care nu pot recolta masă lemnoasă din cauza restricţiilor impuse de lege. Pesediştii nu s-au ţinut de cuvânt. Liberalii cer Guvernului Cioloş să intervină pentru a reda pădurea cetăţenilor acestei ţări. Demersul PNL a fost promovat la scară naţională de deputatul Carmen Hărău.

pag 3
Liderii PNL Hunedoara au promovat o campanie parlamentară ce îşi propune să repare câteva nedreptăţi, abuzuri şi fărădelegi legate de administrarea şi protejarea pădurilor. Liberalii cer tuturor parlamentarilor hunedoreni să se alăture demersului lor. Rezoluţia „Protejarea pădurii în interesul cetăţenilor” a fost adoptată de Biroul Politic Naţional al PNL, iar de­putatul Carmen Hărău a înregistrat-o la Camera Deputaţilor ca înscris oficial în atenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Doamnă mi­nistru, Vă informez că în localităţile judeţului Hunedoara cetăţenii sunt, în acest moment, în imposibilitatea de a se aproviziona cu lemn de foc, găsindu-se în mare dificultate, acum, în pragul iernii. … În urma insistenţelor şi a decla­raţiei politice din data de 4 octombrie a.c. la nivelul BPN al PNL s-a votat o rezoluţie pe care vă rog, cu respect, s-o analizaţi în regim de urgenţă. Dând curs aceste­ia, veţi rezolva şi problema cuprinsă în interpelarea mea”, se arată în interpelarea pe care deputatul Carmen Hărău a făcut-o către Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Cererile liberalilor

„1. Guvernul Cioloş, prin Ministerul Mediului, să modifice legislaţia subsecventă Codului Silvic, astfel încât să oblige Romsilva să asigure vânzarea lemnului de foc, direct către populaţie prin ocoale silvice (limitat în funcţie de suprafaţă de încălzit);
2. Guvernul Cioloş să sprijine industria mobilei pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime şi a deveni compe­titivă prin modificarea legislaţiei subsecvente, astfel încât vânzarea masei lemnoase necesare producătorilor de mobilă să se facă din lemn sortat şi fasonat din depozite şi rampe pentru a asigura materia prima necesară in­dustriei de mobilă.
3. Procedura privind plata contravalorii asi­gurării pazei pădurilor până la 30 ha să fie accelerată, astfel încât plăţile să fie făcute, iar suprafeţele de păduri nepăzite – primele la îndemână hoţilor – să fie reduse considerabil.
4. Guvernului Cioloş să emită o Hotărâre de Guvern privind acordarea compensaţiilor financiare pentru toţi proprie­tarii care nu pot recolta masă lemnoasă din cauza restricţiilor impuse, în condiţiile în care există o Hotărâre de Guvern în acest sens aprobată de Guvernul Ponta, dar nepublicată nici până în prezent”, se arată în actul înaintat Guvernului.

Argumentele rezoluţiei PNL
„România se confruntă cu o criză a lemnului de foc pentru asigurarea încălzirii populaţiei. Aprovizionarea cu lemn de foc pentru populaţie se face doar în proporţie de o treime în mod legal, restul de două treimi fiind asigurată din lemn furnizat fără acte, pro­venit din tăieri ilegale. … În România, proprie­tarii de păduri trebuie sprijiniţi pentru a asigura protecţia şi gestionarea durabilă a acestora. Guvernul Cioloş este în procedura de a acorda contravaloarea plăţii pentru asigurarea pazei pădurilor, însă plăţile sunt întârziate”, scrie în rezoluţia PNL.

About Marcel Bot