De patru ori mai ieftin ca în Alpi

Articolul a fost vizualizat de 1,226 ori

Peste 3.000 de turişti hunedoreni, dar şi din ţară, au urcat în fiecare sfârşit de săptămână din luna ianuarie în staţiunea montană Straja, unde, după ninsorile abundente din ultimele zile, au avut parte de condiţii excelente pentru schiat

MARE
Schiori sau snowboarderi, cu toţii au avut parte de week-end-uri pline de distracţie, iar monitorii spun că tot mai mulţi turişti sunt interesaţi să înveţe să schieze de la un profesionist.

foto 2
Lecţia de iniţiere începe de la 30 de lei, dar o oră întreagă cu un monitor, individual, poate ajunge la 80 de lei. Desigur, lecţii de schi se pot lua şi pe grup, însă niciodată mai mult de opt persoane, pentru că, în acest caz, eficienţa învăţării ar fi foarte scăzută.
Straja e alegerea perfectă. Cine urcă pe pârtie se poate aştepta, însă, la cheltuieli considerabile: pentru un ceai cu lămâie şi miere sau o ciocolată caldă va trebui să scoateţi din buzunar 5 lei, o cafea costă 7 lei, iar dacă vreţi să vă încălziţi puţin oasele, pentru un pahar de cognac sau wisky ar trebui să plătiţi 30 de lei. Cine vine aici pentru o singură zi îşi poate lua o gustare la pachet, de acasă, în condiţiile în care preţurile sunt duble, în comparaţie cu preţurile la care putem servi masa ori o simplă gustare la unul dintre restau­rantele obişnuite din Valea Jiului. „E a doua duminică aici şi am avut noroc de o vreme extraordinară. Îmi place aici. Eu sunt din Cugir, aş fi putut să merg în Şureanu, însă acolo accesul e mai dificil. Oricum, mie îmi place aici, la Straja: venim dimineaţa şi plecăm seara. Cu cazarea e o problemă, pentru că pensiunile sunt pline în week-end. În orice caz, decât să mă duc în afară (n.r. peste graniţe) şi să cheltuiesc o mie de euro pe o săptămână la schi, mai bine dau o fugă până aici!”, spune Petru Oniga.

foto 3
Pârtiile, ideale pentru schiat

Alpinista Alexandra Marcu, care a debutat, în această iarnă ca monitor de schi la Straja spune că ninsorile abundente au făcut pârtiile perfecte pentru schiat. „Şi dacă nu ningea atât de mult, erau tunurile de zăpadă, aşa că nu se pune problema schiatului, însă aşa chiar a fost extraordinar. Să sperăm că va ninge şi în perioada următoare, pentru cazăpada să se menţină şi toată lumea să se poată bucura de zăpadă”, spune hunedoreanca. După titlul de Ambasador al Turismului Românesc, la fotodoar 19 ani, Alexandra Marcu a obţinut o nouă diplomă: în timpul Galei Premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, hunedoreanca a primit premiul “Anda Raicu”. O tendinţă care are tot mai multă căutare în ultimii ani au fost şi taberele de schi pentru copii, în timpul cărora micuţii au parte de cursuri de iniţiere şi sunt supravegheaţi 24 de ore din 24. Preţul pentru o asemenea tabără se învârte în jurul sumei de 1.300 de lei.

About Ada Beraru