Un român din patru se împrumută ca să-şi încălzească locuinţa. Câte grade sunt în casele românilor?

Articolul a fost vizualizat de 820 ori

cald in case

 

Un român din patru a fost nevoit să împrumute bani de la familie, prieteni sau instituţii bancare pentru a plăti factura la încălzire. Deși aproape șase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupați de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinței.
Aceste concluzii au rezultat în urma unui studiu Honeywell („Obiceiuri privind încălzirea locuinței”) realizat pe un număr de 800 de proprietari de locuinţe din întreaga ţară.

Încălzire parţială sau laibăr în plus
Întrebaţi ce măsuri au luat pentru a controla mai bine suma plătită lunar pe factura de încălzire, 56,7% dintre respondenţi au declarat că au luat anumite măsuri. Astfel, cei mai mulţi români care au dorit să-şi controleze costurile spun că folosesc termostate de cameră pentru a menţine tem­peratura constantă, iar alţii pornesc căldura doar în camerele unde îşi petrec timpul. Alţi români pornesc căldura doar pentru o perioadă scurtă de timp, folosesc aragazul sau alte surse de încălzire sau nu pornesc aproape deloc căldura şi poartă haine mai groase.
Scump sau nu, românii nu stau în frig
Întrebaţi ce temperatură ideală în­cearcă să păstreze pe timpul iernii în casa sau apartamentul pe care îl deţin, cei mai mulţi respondenţi, în proporţie de 61,1%, au declarat că temperatura ideală este cuprinsă între 21 şi 23 de grade Celsius. 20,9% dintre participanţii la studiu au mai declarat că tem­peratura din locuinţe este cuprinsă între 18 şi 20 de grade Celsius, iar 14,4% au în casă temperaturi cuprinse între 24 şi 26 de grade Celsius.
Un procent de 2,1% dintre români au o temperatură de sub 18 grade Celsius în casă, iar 1,5% prefe­ră temperaturi mai mari de 27 de gra­de Celsius, mai arată studiul Ho­neywell.

About Administrator