Cu aplauze, lacrimi de bucurie şi braţe de flori – aşa a fost primită sportiva care a adus Hunedoarei medalia de bronz la Cupa Mondială de Popice din Germania. Noemi Budoi şi-a uimit antrenorii, colegii, dar şi părinţii cu evoluţia spectaculoasă. În numai trei ani, a ajuns printre cele mai bune jucătoare de popice din lume şi a fost aşteptată cu emoţie de zeci de oameni la Clubul Sportiv Siderurgica Hunedoara.
Noemi Budoi are 14 ani, este în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara şi este acum numărul trei în lume la popice. A urcat pe podium, pentru a primi medalia de bronz la Cupa Mondială de popice de la Dettenheim-Germania, rezervată cadeţilor, adică sportivilor sub 14 ani, U14. Practic, a fost la un pas de locul doi mondial: „Am luat medalia de bronz, o medalie pentru care am luptat foarte mult împotriva sportivilor din zece ţări, plus calificările, unde au ajuns fete din opt ţări. Ne-am „bătut” pentru primele trei locuri şi am văzut că fetele sunt foarte bune, cele mai bune din fiecare ţară. E foarte greu şi emoţiile sunt foarte mari, dar mă bucur că am reuşit! Ungaria, Cehia şi Italia au fete bune. Italia a câştigat la un băţ diferenţă, a fost chiar foarte greu!”
A doborât 562 de popice
Federaţia Română de Popice a anunţat cu mândrie că Budoi Noemi, de la Siderurgica Hunedoara, a obţinut 562 de popice doborâte. Pe primul loc s-a clasat Timea Hegedus din Ungaria, cu 577, iar pe al doilea, italianca Lisa Gasser, cu 563. Mondialele de popice pentru cadeţi au prefaţat campionatele lumii Under 18 şi de seniori, care se desfăşoară tot în Dettenheim-Germania. Pe lângă Noemi Budoi, Zoltan Benke, legitimat la Electromureş Târgu Mureş, a luat şi el bronzul. România are astfel doi sportivi care s-au clasat pe locul al treilea la individual clasic şi s-au întors acasă cu medaliile de bronz.
De ce popice?
Noemi mărturiseşte că a ales popicele la îndemnul naşului ei: „Antrenorul meu, Nicolae Popa, este naşul meu şi, într-o zi, mi-a spus să trec pe la sală, să joc un pic şi eu. M-am decis să fac acest sport mai departe şi chiar să mă gândesc la un viitor în acest sport. Sper să ducem undeva departe acest club, Siderurgica Hunedoara, pentru că aici am învăţat să fim o echipă şi să luptăm pentru fiecare medalie şi reuşită. Jucând acolo, într-o sală din Germania, vezi cu tristeţe câte diferenţe sunt între locurile unde jucăm noi şi joacă ei. Şi, totuşi, reuşim să-i înfrutăm pe cei buni. Sper să fiu campioană şi la Under 18 şi pentru asta ştiu că am de muncit mult şi de dat totul la fiecare antrenament.” A venit obosită, cu febră musculară, dar fericită şi mulumită pentru victorie: „E foarte multă muncă în spatele acestei medalii.
La antrenamente, care nu sunt puţine, trebuie să transpiri mult, dar şi să îţi pui toată inima, sufletul în ceea ce faci.
O asemenea performanţă cere însă şi multă atenţie şi concentrare.”
Performanţa ei i-a emoţionat pe toţi.
Părinţi, antrenori, colegi – cu toţii se bucură enorm de reuşita fetei care în doar trei ani păşeşte în elita mondială a sportului cu popice.
O echipă pentru gloria Hunedoarei
Nu doar rudele i-au fost aproape, ci toţi cei de la sală, sportivi care au fost învăţaţi că performanţa şi bucuria se trăiesc în echipă: „Eu am urmărit totul cu sufletul la gură, în faţa televizorului – tremuram toată şi speram din tot sufletul să ia un loc bun. Am vrut pentru ea locul I, pentru mine, ea oricum va fi mereu cea mai bună!”, spune cu glasul încă plin de emoţii prietena ei, Kali Erika Melinda, o sportivă care are şi ea rezultate bune în acest sport. „Am fost fericit! Stăteam cu mâna pe telefon să o felicit, să îi scriu „Bravo! Cât mai departe!” Din prima zi în care a jucat am urmărit-o şi i-am scris pe Messenger. Mi-a părut tare bine pentru ea, m-a făcut fericit”, mărturiseşte un coleg de la sală, Dacian Bulgaru. Acum, antrenorul lui Noemi are toate motivele să fie mândru. Nicolae Popa este maestru al sportului şi fost campion naţional al României la popice. „Să ştiţi că tot timpul am sperat că o să fie bine şi vor lua medalii. Îmi amintesc că am spus că, peste trei ani, aceste fete, măcar câteva dintre ele, vor lua medalii şi vor fi în loturile naţionale. Pe lângă Noemi, mai sunt patru fete nominalizate în loturile naţionale de Under 18. Eu sper ca Noemi să facă rezultate tot mai bune, pentru că are talent, dar şi munceşte mult. Antrenamentele şi le face întotdeauna cu conştiinciozitate, e şi fată deşteaptă şi ascultătoare. Toate fetele mele sunt foarte bune la învăţătură, muncitoare şi datorită acestui lucru şi reuşesc să facă performanţă – să ştiţi că e foarte greu să câştigi o medalie la o cupă mondială. România a avut mai demult performanţe în acest sport, dar acum e tot mai greu, pentru că în ţară finanţarea acestei activităţi este pe ultimele planuri. ”
Popicele, blazon sportiv pentru Hunedoara
Reuşita fetei a adus lacrimi şi în ochii antrenorului emerit Ştefan Beregszaszi. Acesta spune că doar un om care face performanţă ştie cât de greu se obţine un rezultat mondial în condiţiile de antrenament din România. „Eu am o viaţă de sport, elevi de-ai mei au câştigat campionate mondiale, europene. Acum sunt fericit pentru Noemi, o fată care este liderul unui generaţii de copii de excepţie, în care prea puţini au avut încredere în afară de cei de la club. Sunt de departe cei mai buni sportivi de popice din România, iar Noemi a reuşit încă de la primul concurs la care a participat în urmă cu trei ani. A fost atunci prima şi prima a rămas până în ziua de azi. Sper ca toţi să priceapă că popicele au adus rezultate mari Hunedoarei. Eu am făcut atletism, dar acum mizez pe popice, pentru că aceşti copii au crescut lângă noi. Medalia lui Noemi întregeşte un palmares excepţional şi noi suntem aici să facem performanţă de valoare mondială.” De-a lungul anilor, sportivii hunedoreni au avut rezultate de excepţie la popice, iar acum cei care susţin sportivii de la CS Siderurgica îşi pun mari speranţe în acest sport: „S-au împlinit 22 de ani de la inaugurarea sălii, în mai 1995. Fostul director al combinatului Silviu Samoilescu este „părintele” acestei săli de popice şi fostul preşedinte al clubului, Ion Ionichente, care a insistat mult să se construiască sala. Dacă acest loc este acum la acest nivel, asta li se datorează în mare măsură. Sper că vom avea rezultate bune în elita mondială”, spune Petru Vaidoş, liderul Sindicatului Siderurgistul, unul dintre zecile de hunedoreni care au primit-o pe Noemi cu flori şi aplauze. În Sala Siderurgistul s-a organizat, în 1996, chiar Campionatul Mondial, cu sportivi din 16 ţări.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.