FC Hunedoara – retrospectiva returului: Un retur cu performanţe, dar fără acel dram de noroc… (II)

Articolul a fost vizualizat de 1,743 ori

partea I

După ce în ediţia trecută am reamintit entuziasmul cu care FC Hunedoara începuse returul acestui campionat, reuşitele cu acel obsesiv 1-0 din prima parte a stagiunii de iarnă-primăvară şi felul în care hunedorenii au “spart gheaţa” scorului la limită, astăzi continuăm să relatăm parcursul echipei din oraşul de pe Cerna. Asta pentru că, înainte de orice bilanţ, trebuie trecute în revistă evoluţiile din teren, repriză cu repriză. 

Hunedorenii au alternat victoriile spectaculoase cu cele chinuite, însă puţinele eşecuri din ultimele etape i-au ţinut departe de obiectivul promovării

După o nouă victorie la Hunedoara cu CS Vladimirescu 2003, cu 2-0, coraborată cu cea a bănăţenilor în faţa celor de la Sebiş (n.r. 4-1), care menţinea „ecartul” la trei lungimi, a urmat acel derby al orgoliilor, care s-a desfăşurat pe 13 aprilie la Simeria. Pentru simerieni, care nu obţinuseră nicio victorie în propriul fief în acest retur, nu mai exista vreun obiectiv, cel al promovării devenind unul teoretic. Rămăsese doar dorinţa de a-şi răpune pentru a doua oară adversarul de moarte, o dorinţă care era mai mult a finanţatoarei Alina State, oferta acesteia pentru Hunedoara fiind refuzată în favoarea lui Silvan Toma.

Stopaţi de conjudeţeni

Şi pentru a se prezenta cât mai bine motivată şi în acelaşi timp odihnită, CFR Simeria i-a lăsat acasă pentru deplasarea de la Arad pe Vişan şi Lintaru (pe motive medicale), iar Pepenar nu a prins nici măcar primul sfert de oră pe teren, accidentându-se şi el. Simple stratageme, pentru că, la ora jocului cu hunedorenii, toţi trei erau în teren încă din primul minut. De partea cealaltă, Aurel Şunda (care după acest meci şi-a reziliat contractul, plecând la Năvodari) s-a confruntat cu probleme majore în defensivă, unde nu i-a putut folosi pe portarul Ilie (suspendat) şi pe fundaşii Bier şi Vodiţă, cărora li s-a adăugat „închizătorul” J. Vajda, toţi trei accidentaţi. Cu toate acestea, tehnicianul „negru-albaştrilor” a mizat pe o formulă superofensivă, dându-i încă o şansă atacantului Ionuţ Radu. Elevii lui Şunda erau conştienţi că nu au voie să greşească, pentru că un eventual meci egal putea fi sinonim cu un eşec, în condiţiile în care recăşeni jucau de multe ori şi în culise. Partida a început cum nu se poate mai prost pentru oaspeţi, cu un penalty acotrdat extrem de uşor de vâlceanul Cătălin Buş, la un presupus contact între Vişan şi Todea. „Killer”-ul din tur, ex-hunedoreanul Făgărăşanu (dorit pe Cerna în iarnă), a înscris pentru 1-0, debusolându-i pe rivali.

Aceştia şi-au revenit abia în minutul 35, când, în urma unei centrări venite de pe partea stângă, I.Radu a trimis cu capul din 7-8 metri în colţul scurt. Şunda l-a lăsat la vestiare pe Todea în detrimentul noii achiziţii, Boroştean, iar mai apoi a renunţat şi la fundaşul de bandă, aruncând în luptă încă un mijlocaş, semn că nu este loc decât pentru trei puncte. Spre bucuria fanilor, golul a venit în minutul 71, un voleu în cros a lui Jitaru de la 13 metri, care l-a lăsat spectator pe Dragotă. A venit însă minutul 90, când un alt hunedorean, „veteranul” D. Dăscălescu, a restabilit egalitatea din doi metri, el bucurându-se excesiv de mult, gest pe care l-am consemnat la acea dată şi asupra căruia nu doresc să mai revin.

Şi astfel, ceferiştii dădeau o mână de ajutor consistentă bănăţenilor, care mărşăluiau şi care după această etapă se depărtau la cinci puncte.

Goluri multe

Plecarea intempestivă a lui Aurel Şunda după semieşecul de la Simeria nu i-a demobilizat pe hunedoreni, ci, din contră, i-a motivat şi mai mult. Pe bancă trecuse principal fostul secund Remus Steop, un antrenor la fel de valoros, care cunoştea la fel de bine echipa. Iar meciul următor, cel cu modesta şi neexperimentata Gloria Reşiţa, avea să confirme apetitul de joc şi de gol al grupării de pe Cerna. Sarabanda golurilor a fost deschisă de fundaşul central Muşuroia, un jucător care va avea multe de spus în fotbalul românesc la nivel înalt. Scorul primei părţi avea să fie stabilit de Robert Cristian în minutul 36, care a transformat un penaly obţinut de Jitaru.

“Vijelia” avea să se pornească însă după pauză, când se va înscrie la foc automat. La trei minute de la reluare, Jitaru a centrat în gura porţii şi, de la 4 metri, Paul Păcurar a marcat pentru 3-0. Introdus pe teren în minutul 67, atacantul Istinie îşi va începe recitalul în minutul 72, când va fructifica cu capul, din 4 metri, centrarea venită de pe stânga de la Trăşcan. După alte două minute, Jitaru va deven, din servant, marcator, cu un şut din întoarcere. Canonada la poarta lui Kincses pare fără sfârşit şi, după alte 60 de secunde, va fi 6-0, când, lansat pe dreapta, Istinie a trimis cu sete în colţul lung. Acelaşi Istinie va mai înscrie încă de două ori până la final (min .80 şi 87) pentru cea mai consistentă victorie din acest retur.

A venit runda cu numărul 23, o nouă „intermediară” foarte importantă pentru cele două combatante la promovare. ACS Recaş urma să se deplaseze în Vale, la Jiul Petroşani, în timp ce FC Hunedoara avea la rândul ei o deplasare la fel de grea, la Naţional Sebiş. Din fericire, minerii şi-au apărat corect şansele, spre deosebire de alte combatante, şi le-au administrat recăşenilor cea de-a doua înfrângere din retur (din păcate avea să fie şi ultima), dându-le o mână de ajutor conjudeţenilor care, la rândul lor, trebuiau să nu greşească în faţa unei echipe incomode, aflată în zona nisipurilor mişcătoare.

Tensiune accentuată de la o etapă la alta

La fel ca şi la Recaş, meciul a început cum nu se poate mai prost pentru băieţii lui Remus Steop. Era abia minutul 5, când Roiu l-a faultat în careu pe Dîrvaru şi s-a acordat penalty. Cel care şi-a asumat responsabilitatea a fost Ember, dar, din fericire, el a trimis puternic în transversală. Trecuţi cu bine de acest „şoc”, oaspeţii vor deschide scorul în minutul 20, prin cine altul dacă nu prin fundaşul central Muşuroia, care pare cu lipici la gol. A fost o centrare înaltă a lui R. Cristian, hunedoreanul a reluat cu capul, portarul a respins în faţă, şi acelaşi Muşuroia, aflat acolo, a trimis în plasă cu piciorul, pentru 1-0.

La 12 minute de la reluare, acelaşi Muşuroia a avut golul doi în vârful bocancului, dar Soltesz s-a opus ca un kamikaze. Fundaşul central va rămâne în centrul atenţiei, pentru că, în minutul 64, „centralul” Ovidiu Mazilu îi va arăta uşor cel de-al doilea „galben”, urmat, normal, de eliminarea din teren. Părea că lucrurile se întorc în defavoarea hunedorenilor, dar finalul va fi unul de vis, cu Paul Păcurar în prim plan. În minutul 85, tânărul şi valorosul mijlocaş i-a luat „faţa” lui Florea, a intrat în careu şi, de la 13 metri, a trimis în colţul lung. Cireaşa pe tort avea să o pună acelaşi fotbalist în al doilea minut al prelungirilor, când îşi va trece în cont „dubla”. Succes meritat, la un scor mai puţin scontat, care restrângea diferenţa la doar două puncte, şansele de promovare devenind reale.

Scorul de 3-0 avea să se repete în etapa următoare, de data aceasta pe stadionul „Michael Klein”. Victimă, gruparea bihoreană Unirea Valea lui Mihai. Un meci care se dorea a fi un simplu „galop” de sănătate, s-a transformat în unul cu emoţii, elevii lui Steop reuşind să se impună abia în ultimul sfert de oră. Semn că hunedorenii încă mai savurau victoria detaşată de la Sebiş. În aceste condiţii, suporterii au asistat la o primă repriză de slabă factură tehnică, cu puţine valenţe în plan ofensiv, lucru care începuse să dea de gândit. Un alt registru vor oferi gazdele în cel de-al doilea mitan, când vor domina de o manieră categorică adversarul.

În minutul 49, Jitaru a şutat din întoarcere, portarul a respins în lateral şi, de la 7-8 metri, Trăşcan a trimis în stâlpul din dreapta. Acelaşi Szasz va fi salvat din nou de bară, de data aceasta de transversală, la şutul necruţător din şase metri al lui Todea, introdus inspirat în teren în minutul 62, şi care va fi protagonistul finalului de joc. El va ridica spectatorii în picioare în minutul 75, când va înscrie din doar doi metri. Acelaşi mijlocaş va aduce liniştea în minutul 82, când va marca un gol de generic, şutând de la 23 de metri, la semiînălţime. Scorul final va fi stabilit în primul minut al prelungirilor, când centrarea pe jos a lui R. Cristian a fost fructificată din 12 metri de Ionuţ Radu. Şi cum Recaşul trecea cu acelaşi scor de cei de la Becicherecu Mic, distanţa de două puncte se păstra, amânând verdictul pentru finalul campionatului. Unul care din păcate nu va fi favorabil Hunedoarei.

(va urma)

About Ion Bădin