Economie la încălzire, cu ajutorul energiei eco

Articolul a fost vizualizat de 2,586 ori

Tot mai mulţi hunedoreni optează pentru energia eco, pentru un aport suplimentar de energie în casele lor. Montatorii spun că, în ciuda lipsei de susţinere de la Guvern, care nu a mai continuat programul “Casa Verde”, în acest an, proprietarii din judeţ îşi montează tot mai multe panouri solare sau sisteme ecologice. 

Panourile solare sunt din ce în ce mai căutate pentru eficienţa lor

În anul 2010, hunedorenii au depus 416 dosare pentru a beneficia de ajutor financiar de la stat în vederea montării de sisteme de încălzire care utilizează energia regenerabilă. Dintre acestea, potrivit şefei Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Georgeta Barabaş, s-au înregistrat 271 de cereri de tragere (cereri de decontare a investiţiei). În 2011, deşi numărul de dosare depuse a fost şi mai mare, ajungând la 475, numărul dosarelor care au intrat în analiză a fost de trei ori mai mic. Prin finanţarea nerambursabilă din „Fondul pentru mediu” a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, statul a vrut să încurajeze folosirea sistemelor care utilizează sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Programul s-a adresat exclusiv persoanelor fizice şi a constat în acordarea unor sume fixe în funcţie de tipul instalaţiei. Cine a vrut să îşi instaleze panouri solare sau instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice, a primit până la 6.000 de lei, iar pentru pompele de căldură s-au alocat câte 8.000 de lei. Cu toate că în 2012 nu s-a mai organizat o nouă sesiune de depunere a cererilor, reprezentanţii firmelor care comercializează panouri solare spun că vânzările au crescut în ultimul an, graţie avantajelor pe care le aduce o asemenea investiţie.

Montatorii de panouri solare precizează că acestea pot fi montate pe acoperiş, la câteva zeci de centimetri – pe sol, sau montajul poate fi identic cu cel al unei ferestre de mansardă. În ultimul caz se decopertează ţigla, iar panoul solar este montat, fără ca proprietarul să aibă ulterior probleme cu infiltraţia apei, între o fereastră şi un panou neexistând decât diferenţa destinaţiei de utilizare a acestora.

Eficiente în combinaţie cu centralele pe lemne

Cine vrea să îşi monteze panouri solare trebuie să apeleze la un montator, care va veni la proprietar acasă, pentru a lua măsurile necesare şi pentru a stabili distanţa „traseului”, adică distanţa de la panoul solar până la boilerul de acumulare. „Cu cât traseul este mai mic, cu atât se acumulează mai multă energie şi pierderea este mai mică, iar eficienţa este maximă. Aceste panouri solare pot produce apă caldă inclusiv iarna. De la 27 de grade Celsius, diferenţa este foarte mică, pentru că boilerul se leagă la o centrală auxiliară. În momentul în care centrala produce căldură, creşte acea temperatură la 40 de grade Celsius, astfel încât apa să fie fierbinte”, explică instalatorul profesionist Alin Maier, reprezentantul unei companii de profil. Un asemenea sistem trebuie ales în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-o casă. Pentru două persoane este necesar un boiler de 200 de litri, iar preţul unui sistem de panouri solare de calitate, cu garanţie şi service, este în jur de de 3.000 de euro.

În cazul familiilor mai mari, de şase persoane, de pildă, capacitatea boilerului se dublează, iar acelaşi lucru se întâmplă şi cu costurile. Este bine să ştiţi că preţurile de catalog se pot negocia cu distribuitorul pe care îl alegeţi. Specialiştii spun că este de preferat ca, pentru o eficienţă maximă, panourile să fie amplasate pe partea sudică a clădirilor. Un asemenea sistem reuşeşte să asigure, independent, necesarul de apă caldă pentru o familie începând de primăvara foarte devreme şi până toamna târziu. Pe timp de iarnă, sistemul funcţionează cu un pic de ajutor de la centrala pe gaz sau pe lemne, dar reprezentanţii firmelor de profil spun că aceste sisteme sunt foarte avantajoase mai ales în cazul locuinţelor dotate cu o centrală pe lemne.

„Chiar eu am montat sisteme care, la minus 13 grade Celsius afară – de exemplu, produceau fără probleme apă caldă”, adaugă montatorul Alin Maier.

Retezatul, în avangarda energiei eco

Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR) a amplasat boilere solare şi panouri fotovoltaice mai întâi la centrul de vizitare “Nucşoara”, dar şi la centrul de informare “Pietrele” încă de acum patru ani. Centrul de vizitare de la Nucşoara are 18 băi, 14 grupuri sanitare şi trei bucătării, iar din 2008 a început să folosească apă încălzită de soare. Suprafaţa totală a clădirilor este de 1.860 de metri pătraţi. Preţul întregului sistem care deserveşte trei clădiri a fost de 6.500 de euro, fără TVA, iar soarele ridică apa la o temperatură de peste 70 de grade Celsius, chiar şi în zilele reci de noiembrie. Un sistem fotovoltaic a fost instalat şi la Centrul de informare “Pietrele”. Întregul centru, cu o suprafaţă desfăşurată de 110 metri pătraţi, este luminat de soare prin intermediul a patru panouri fotovoltaice, care au fost instalate pe acoperişul clădirii. Sistemul a fost mai scump decât la Nucşoara (7.060 de euro), pentru că, în afară de cele patru panouri, au mai fost necesare patru baterii şi un inverter. Până la montarea sistemului ecologic, la Pietrele curentul electric era produs de generatoare de curent zgomotoase şi poluante, care funcţionau pe benzină.

Preţul kilowatului astfel obţinut era foarte mare, aşa că Administraţia Parcului Naţional nu-şi permitea să lase generatorul să funcţioneze decât maximum 2 ore pe zi. Noile sisteme produc apă caldă şi energie electrică pe tot parcursul anului, aşa că proiectul de montare a panourilor solare s-a extins ulterior inclusiv la refugiile din Retezat. Montarea boilerelor solare şi a panourilor fotovoltaice a fost posibilă după ce Parcul Naţional Retezat a câştigat un proiect de finanţare a energiei alternative în valoare de 180.000 de euro. Suma a fost asigurată din taxa de poluare plătită de turiştii englezi, călători prin lume. Aceasta a fost colectată de companii specializate, cum este TICOS, şi direcţionată spre parcurile şi rezervaţiile care au nevoie de protecţie ecologică.

Atenţie la “chinezării”!

Noile sisteme ecologice de generare a energiei nu au niciun impact negativ asupra mediului şi nu necesită obţinerea de aprobări. Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat afirmă că, prin montarea panourilor fotovoltaice, au fost eliminate atât fumul şi zgomotul produse de generatoarele tradiţionale, cât şi cheltuielile mari pe care le presupunea obţinerea energiei în mod tradiţional.

Montatorii firmelor de profil ne avertizează, totuşi, să nu ne lăsăm păcăliţi cu produse contrafăcute sau foarte ieftine, care odată ce s-au stricat nu mai pot fi reparate. Aceştia spun că sunt foarte puţine firmele care oferă service autorizat şi garanţii în caz de grindină, aşa că dacă aţi dat peste un “chilipir”, ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte să faceţi achiziţia. Specialiştii în energia eco mai spun că există şi sisteme de încălzire a locuinţelor (nu doar a apei) care se bazează tot pe energia solară, dar acestea sunt mai scumpe şi se recomandă doar caselor bine izolate şi cu un sistem de încălzire prin pardosea.

About Ada Beraru